17. feb. 2023 - 12:43

Syg iraker dømt for dobbeltdrab får ophævet udvisningHøjesteret er uenig med anklagemyndigheden. Der er stor risiko for intens psykisk lidelse ved udvisning

Højesteret har besluttet at slå en streg over udvisningen af en irakisk statsborger, som for 15 år siden stak sin fraseparerede hustru og hendes far ihjel i en butik i Hørsholm.

Manden er under behandling på et psykiatrisk hospital. Han lider af paranoid skizofreni.

Ved en udvisning af Danmark er der risiko for, at han ville få en intens psykisk lidelse, fastslår tre dommere i kendelsen.

En udsendelse af manden til Irak vil krænke Menneskerettighedskonventionen, der beskytter personer mod umenneskelig behandling. Det vil også være i strid med udlændingeloven, skriver dommerne.

Derfor ophæves udvisningen af manden.

Afgørelsen er et nederlag for anklagemyndigheden. Påstanden var, at en tidligere kendelse fra Østre Landsret skulle ændres, så udvisningen skulle opretholdes.

SE OGSÅ: UDSATTE ÆLDRE KVINDER FOR VOLD UNDER HJEMMERØVERI

Under sagen har Retslægerådet udtalt, at det er sandsynligt, at de psykotiske symptomer vil blusse op igen, hvis behandlingen afbrydes.

Det ville medføre en “betydelig risiko for intens lidelse”. Desuden ville der være risiko for ny personfarlig kriminalitet, lyder specialisternes vurdering.

Det fremgår af kendelsen, at mulighederne for at få den rette behandling i Irak har været et tema.

/ritzau/ANDRE LÆSER OGSÅ