Mindst 70 personer efterforskes for brud på 32-årigs rettigheder

Den 32-årige sigtede

Politi har på to uger modtaget mere end 70 anmeldelser om brud på navneforbud. Om det er brudt, vides ikke

Politiet har modtaget mere end 70 anmeldelser om brud på et navneforbud for en 32-årig mand, der er sigtet i en bortførelsessag og for drabet på Emilie Meng.

Det oplyser Rigspolitiet til TV2 Øst på baggrund af en aktindsigt.

Manden blev anholdt den 16. april og sigtet for at bortføre og voldtage en 13-årig pige fra Kirkerup på Vestsjælland.

17. april blev han varetægtsfængslet, og der blev ved retsmødet den dag nedlagt et navneforbud, som betyder, at hans identitet ikke må deles.

Rigspolitiets opgørelse dækker ifølge TV2 Øst perioden fra den 16. april, hvor manden blev anholdt, og til tirsdag den 2. maj.

Der er alene tale om anmeldelser. Det er altså ikke sikkert, om navneforbuddet er blevet overtrådt i de pågældende tilfælde.

Den 13-årige pige blev ifølge politiet bortført lørdag den 15. april, da hun var ude at cykle, efter at hun havde delt aviser ud.

Den sigtede har fået meget opmærksom i tiden efter hændelsen og anholdelsen, og hans navn og billede er blevet delt på sociale platforme.

Siden er manden også blevet sigtet i yderligere to sager.

Han sigtes for drabet på 17-årige Emilie Meng i 2016. Samtidig er manden blevet sigtet for voldtægtsforsøg mod en 15-årig efterskoleelev i Sorø i november sidste år.

Når der er nedlagt et navneforbud, er det ikke blot en persons navn og billede, som ikke må deles. Også personens arbejde, adresse og andet, der kan identificere personen, er omfattet af forbuddet.

Et navneforbud gælder, fra det bliver besluttet af en dommer. Det kan ikke nedlægges med tilbagevirkende kraft. Bliver det overtrådt, kan det straffes med bøde.

Også den 13-årige pige i bortførelsessagen er omfattet af navneforbud, fordi sagen blandt andet handler om en seksualforbrydelse.

Ifølge regionalmediet har Rigspolitiet trukket tallene fra politiets datasystem. Politiet tager derfor forbehold for, at det ikke er nogen endelig opgørelse over anmeldelser.

I aktindsigten skriver Rigspolitiet blandt andet, at alene Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har modtaget mere end 200 henvendelser om navneforbuddet, som politikredsen stadig arbejder på at gennemgå.

Om der er anmeldelser om brud på navneforbuddet blandt henvendelserne til politikredsen, er ikke sikkert. Det skriver TV2 Øst.

Også andre politikredse kan have fået henvendelser om navneforbuddet i sagen.

Navneforbuddet bortfalder senest, når der falder endelig dom i sagen. Retten kan også vælge at ophæve det før.

/ritzau/