20. jun. 2022 - 15:07

Efter 16 måneder: Politiet vil udvise tre for at planlægge terror i DanmarkTre personer fra Holbæk-egnen ville begå terror i Danmark. Det mener anklagemyndigheden, som mandag besluttede sig for at rejse tiltale mod dem.

“De to mænd på henholdsvis 34 og 36 år samt en kvinde på 31 år er tiltalt for forsøg på terrorisme og medvirken hertil efter straffelovens § 114, jf. § 21 og til dels § 23. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de tre personer anskaffede sig forskellige våben med tilhørende ammunition samt kemikalier og udstyr med henblik på at fremstille en eller flere bomber, der skulle bruges ved et terrorangreb et ukendt sted i enten Danmark eller udlandet.,” skriver Anklagemyndigheden.

Annonce

“De tre personer havde anskaffet flere funktionsdygtige våben med tilhørende ammunition. Derudover anskaffede de kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som vi mener skulle bruges ved et terrorangreb. Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, fordi de blev anholdt af politiet,” siger statsadvokat i København, Lise-Lotte Nilas, ifølge Anklagemyndighedens hjemmeside.

De tre personer blev anholdt i Holbæk i februar 2021. De har siddet varetægtsfængslet lige siden – altså i 16 måneder.

Efterforskningen har været kompliceret af, at anklagemyndigheden har forsøgt at få fat i en tredje bror, som bor i Tyskland. Men de tyske myndigheder har meddelt, at der ikke er bevismateriale til at retsforfølge ham.

Oprindeligt blev syv mennesker anholdt ved politiaktionen i februar 2021, men de fire er altså siden blevet løsladt.

Annonce

Allerede ved de indledende retsmøder var der stor opmærksomhed ved sagen. Det kan du læse om HER.

Ud over tiltalen for forsøg på terrorisme er de tre personer fra Holbæk-egnen tiltalt for finansiering af terrorvirksomhed ved at have overført pengebeløb til en person, der var tilknyttet terrorgruppen Islamisk Stat. Derudover er to af de tre personer tiltalt for at have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet en person, der var tilknyttet Islamisk Stat, med bl.a. kommunikation og søgning på internettet.

Anklagemyndigheden vil gå efter at udvise alle tre.

Den tiltalte kvinde har efter de foreliggende oplysninger dobbelt statsborgerskab, og anklagemyndigheden vil derfor nedlægge påstand om, at hun bliver frataget sin danske indfødsret og udvises af Danmark for bestandigt. For de to tiltalte mænd vil anklagemyndigheden nedlægge påstand om udvisning for bestandigt.

Annonce

Sagen begynder i Holbæk Ret i slutningen af august. Den er berammet til 30 retsmøder.ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER