11. sep. 2023 - 12:38

Derfor findes mange sæler døde på danske strandeArkivfoto

Flere sæler har ligget døde i en vandkant på Sydsjælland. De er blevet påvist med fugleinfluenza H5N1

Flere sæler fundet døde i Danmark vurderes at være døde af fugleinfluenza.

Annonce

De døde sæler blev fundet i slutningen af august ved Avnø på Sydsjælland, hvilket blev indrapporteret til Patologivagten på Københavns Universitet.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

– Det er meget usædvanligt, så vi tog ned til Avnø og tog prøver fra sælerne for om muligt at klarlægge dødsårsagen, siger dyrlæge Tim K. Jensen fra Københavns Universitet.

Det viste sig i den efterfølgende undersøgelse af de sæler, der var egnet til obduktion, at de havde højpatogen fugleinfluenza af typen H5N1.

Dette er sandsynligvis dødsårsagen, lyder det.

Annonce

Sælerne blev fundet i vandkanten og vurderes at være døde over en kort periode. Det fremgår ikke, hvor mange sæler der er tale om.

På stranden lå også et stort antal døde knopsvaner.

De fleste af svanerne havde dog ligget døde på stranden længe, og mange var ved fundet derfor kun fjer og ben. En enkelt af svanerne var dog egnet til undersøgelse på instituttet, og også i denne blev der påvist H5N1.

Undersøgelserne er foretaget i samarbejde mellem Københavns Universitet og Statens Serum Institut.

Annonce

Her arbejder man nu videre med fundet og vil blandt andet forsøge at finde frem til, om der er tale om det samme virus i både sælerne og svanen.

– Fugleinfluenza har siden slutningen af 2020 forårsaget stor dødelighed blandt vilde fugle og har også ramt besætninger med fjerkræ og andre fugle i fangenskab i Danmark. En lang række lande i Europa samt i Asien, Afrika, Nord- og Sydamerika er også ramt, siger seniorforsker Charlotte Hjulsager fra Statens Serum Institut.

/ritzau/ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER