15. okt. 2023 - 17:55

Breaking: USA giver grønt lys til DanmarkUSA har givet grønt lys til, at Argentina kan købe danske F-16-fly

USA har godkendt, at Danmark kan sælge gamle F-16-fly til Argentina.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en melding fra det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for militær-politiske anliggender på det sociale medie X.

Her skriver amerikanerne, at de har afleveret et brev til den argentinske ambassadør i USA, der godkender overlevering af F-16-fly fra Danmark til Argentina.

– I dag har Mira Resnick (vicestatssekretær for regional sikkerhed i afdelingen for militær-politiske affærer, red.) afleveret et brev til Jorge Argüello (Argentinas ambassadør i USA, red.), der godkender overførslen af F-16-fly fra Danmark til Argentina.

Ritzau har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra det danske Forsvarsministerium, der dog ikke er vendt tilbage med et svar endnu.

Sidste år var en argentinsk delegation i Danmark for at forhandle om netop køb af danske F-16-fly, skrev Jyllands-Posten.

Danmark har siden doneret 19 F-16-fly til Ukraine. En manøvre, der er mulig, fordi Forsvaret skal erstatte F-16 fly med F-35 fly.

Det efterlader ifølge Ekstra Bladet 24 F-16-fly i den danske bestand.

Salget af 24 F-16-fly kan indbringe op mod 1,5 milliarder kroner, skrev Altinget i 2022.

USA skal godkende salg af F-16-fly, før overførsler kan finde sted, fordi amerikanerne er producenterne af flyene.

Ifølge den tidligere militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Hans Peter Michaelsen har Danmark søgt om tilladelsen for længe siden, skriver Ekstra Bladet.

– Så der må ligge en intention om, at man gerne vil sælge nogle fly til Argentina, siger han til mediet.

Hvorvidt en handel skal gennemføres, eller hvad den officielle danske position er i sagen, er endnu ikke afklaret.

/ritzau/