23. dec. 2022 - 15:49

32 års fængsel for svindel med NEM-idSeks mennesker skal tilsammen i fængsel i 32 år efter svindel med NEM-id, hvor de aflurede folks koder og efterfølgende tømte brugernes konti. Det skriver Ritzaus Bureau.

Mændene havde installeret såkaldte keyloggere på 30 biblioteker rundt omkring i landet. På den måde kunne de aflure koderne hos de folk, der brugte NEM-id på biblioteket. Når folk så bestilte nye NEM-id kort, holdt de øje med posten og stjal brevet med det nye kort. Derefter tømte de brugernes konti.

I alt er der svindlet – eller forsøgt svindlet – for over 47 millioner kroner. Svindlen foregik fra oktober 2018 til sommeren 2020.

De to hovedtiltalte er brødrene Nuur Warsame og Liban Warsame Ulusow. Vestre Landsret idømte dem fredag henholdsvis otte og seks års fængsel. Det var en stadfæstelse af dommen fra byretten i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Nu deler faren til Amalies børn sin version af ‘kidnapningssagen’

Khader Barow og Mohamed Ahmed Ali fik begge fem år og seks måneders fængsel, mens Anders Melgaard skal i fængsel i fire år. En sjette medtiltalt fik tre års fængsel.

Derudover er tre medsammensvorne idømt mindre fængselsdomme. De valgte ikke at anke dommene fra byretten.

“NemID, der nu er afløst af MitID, er en del af den for samfundet helt afgørende infrastruktur, og derfor har det skærpende betydning, når nogen begår kriminalitet gennem disse log-in til netbanker og offentlige systemer,” siger specialanklager Jørn Thulstrup, Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Læge idømt to års fængsel for overgreb på patienter

“Det medvirker til at undergrave den tillid, som vi danskere har til, at systemet virker, og det har haft store økonomiske og personlige konsekvenser for ofrene,” siger han i en pressemeddelelse.ANDRE LÆSER OGSÅ