Grusom stigning i sager om børneporno: “Nye lovforslag mod de ækle forbrydelser”

I Danmark ser man en skræmmende stigning i antallet af sigtelser, der vedrører seksuelt krænkende materiale med børn involveret. Derfor har regeringen og Red Barnet sat sig sammen for, at styrke indsatsen mod de opsigtsvækkende tendenser.

Justitsministeren og Red Barnet skal kigge på forskellige initiativer som kan beskytte børnene.

Fra Justitsministeriets side skal der kigges på mulige løsninger i lovgivningen.

Der skal blandt andet kunne sættes hårdere ind over for fremstilling, besiddelse og udbredelse af manipuleret seksuelt materiale med børn.

Ydermere skal materiale, som udstiller børn på en seksualiserende måde kunne straffes.

De nye tiltag kommer på baggrund af nogle skræmmende tal, når vi kigger på antallet af folk der er blevet sigtet for besiddelse af seksuelt krænkende materiale involverende børn.

De nye tal skræmmer

Tal fra Rigspolitiet viser, at politiet i 2019 rejste 324 sigtelser. I 2023 blev der rejst 1.510 sigtelser. Det er over fire gange så mange sigtelser.

Regeringen skal i samarbejde med Red Barnet styrke indsatsen mod den forfærdelige stigning i antallet af sager involverende seksuelt krænkende materiale med børn, det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Med inspiration fra bl.a. forslag fra Red Barnet og Digitalt Ansvar vil Justitsministeriet fremsætte et lovforslag, som skal være med til at forhindre den store udbredelse af materiale med seksuelle overgreb mod børn.

‘Jeg kan ikke gentage nok, hvor afskyelig og modbydelig en forbrydelse seksuelle overgreb mod børn er. Derfor er jeg glad for, at vi i samarbejde med Red Barnet nu kan præsentere flere initiativer i kampen mod seksuelt krænkende materiale med børn. Vi styrker også politiets arbejde, så endnu flere bagmænd kan blive stillet til regnskab for deres ækle forbrydelser. Børn skal være børn, og de skal aldrig seksualiseres eller udsættes for krænkelser og overgreb’, siger Justitsminister Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Generalsekretær for Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen siger:

‘Vi er meget glade for og lettede over, at regeringen vil styrke indsatsen mod seksuelt krænkende materiale med børn markant. I Red Barnets AnmeldDet-tjeneste modtager vi dagligt billeder og videoer af børn, som helt tydeligt bliver krænket, og er produceret med det formål at skabe seksuelle associationer hos voksne. Lige nu ligger det voldsomme materiale frit tilgængeligt på nettet, uden at vi eller politiet kan få det fjernet og stoppe krænkelserne, fordi loven ikke beskytter børn godt nok. Sidste år kom vi med forslag til ændringer af straffeloven, og det er helt afgørende, at der nu sker noget’.

Hvordan hjælper vi børnene

Alle initiativerne kræver lovændringer, og derfor forventer justitsminister Peter Hummelgaard at sende et lovforslag i høring i efteråret, som skal gennemføre initiativerne.

Foruden lovforslaget, som bliver sendt i høring, så kommer de også med en række andre tiltag der skal sætte en stopper for den alarmerende stigning.

Regeringen og Folketinget har tidligere bl.a. kriminaliseret grooming særskilt og strammet reglerne om sextortion.

Derudover blev der i juni 2024 iværksat et arbejde med at implementere ansigtsgenkendelsesteknologi. Det skal bruges som et permanent værktøj for politiet i sager om seksuelt misbrug af børn.

Det er politiets vurdering, at det vil kunne medføre et klart kvalitetsløft i deres arbejde med at identificere ofre for seksuelt misbrug, samt øge muligheden for opklaring af sager.

Med den hjælp vil man hurtigere kunne identificere det mulige offer samt øge sandsynligheden for at stoppe iganværende overgreb og mulig distribution af det seksuelt krænkende materiale.

Det er forventningen, at loven vil kunne træde i kraft den 1. juli 2025.

Initiativerne kan læses her.

Mette Frederiksen vil gøre op med integrationsproblemerne i Danmark.