Mors mad eller en kærestes pude: Fremtidens telefon kan sende dufte

Dufte fra telefonen
Arkivfoto: Fremtidens telefon kan fx sende duften af blomster.

I fremtiden kan telefonsamtaler blive mere end blot lyd og billede; de kan også inkludere dufte fra telefonen. Ja, du hørte rigtigt.

Syddansk Universitet (SDU) har netop fået en betydelig bevilling fra Villum Fondens Experiment-program til projektet TeleScent, som sigter mod at integrere lugtesansen i vores digitale kommunikation.

Målet er altså at modtage og sende dufte fra telefonen.

Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Duften af minder

Lektor Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd, der er oprindeligt fra Brasilien, er en af drivkræfterne bag projektet.

Hun fortæller, hvordan dufte er nært forbundet med minder, især hendes mors mad, som hun længes efter, når hun taler med sin familie.

— “Når jeg snakker med min mor, kan jeg få både lyd og billeder. Jeg kan f.eks. se hende stå i køkkenet, høre gryderne boble og syde, men ikke dufte maden. Og duften af hendes mad er i virkeligheden noget af det, jeg savner allermest. Den minder mig om at være hjemme,” siger hun i pressemeddelelsen.

Dufte fra telefonen ville altså kunne udgøre en helt ny dimension til situationer som denne.

En revolution i digital kommunikation

Projektet TeleScent har til formål at udvikle teknologi, der kan sende og modtage dufte fra telefonen over afstande. Ved at kombinere digital mikrofluidik med avancerede elektroniske næser, kan TeleScent genkende en duft og skabe små “duftpakker”, der kan sendes til modtagerens enhed.

Det kan ændre måden, vi kommunikerer på i fremtiden.

— “Vi kunne kalde det TeleScent. Det vil tilføje en ny dimension til, hvordan vi kommunikerer digitalt,” forklarer Roana de Oliveira Hansen.

Uendelige anvendelsesmuligheder med dufte fra telefonen

Teknologien åbner op for mange spændende muligheder. Forestil dig at kunne sende duften af nybagt brød til en ven eller tilføje en sensorisk dimension til filmoplevelser. Tænk på, hvordan det ville være at kunne dufte Al Pacinos karakter i ’En duft af kvinde’, når han beskriver duften af en parfume.

Inden for onlinehandel kunne det revolutionere parfumeindkøb, da kunder kunne dufte varerne før køb. Tilsvarende kunne vin, krydderier og andre madvarer blive præsenteret med deres unikke aromaer med dufte fra telefonen.

— “Turisme kan også nyde godt af det – forestil dig at kunne dufte seværdigheder i andre lande, før du besøger dem,” foreslår Hansen.

En rejse mod fremtiden

Selvom TeleScent har potentialet til at blive det næste store skridt inden for digital kommunikation, er projektet stadig i sin tidlige fase. Der er flere tekniske udfordringer, der skal overvindes, før vi kan sende dufte via telefoner.

Hansen understreger, at det teknisk set ikke er en udfordring at genkende dufte med sensorer og maskinlæring; det handler blot om tid. Den reelle udfordring er at udvikle en enhed, der kan udsende dufte.

— “Vores mål er at kunne sende 25 distinkte dufte og skabe et stort bibliotek af aromaer. Hvis vi bryder de første barrierer, kan vi åbne op for en ny æra inden for digital kommunikation,” siger hun optimistisk.

Innovative idéer: Mere end dufte fra telefonen

TeleScent passer perfekt ind i Villum Experiment-programmet, som støtter ideer, der kan virke risikable, men som har potentiale til at skabe banebrydende resultater.

Med den rette støtte kan dette projekt ændre måden, vi kommunikerer på, og bringe os tættere på en verden, hvor vi kan sende dufte lige så let, som vi sender tekstbeskeder i dag.

En ny, billig elbil kan ændre markedet fuldstændig. Den bliver muligvis Danmarks billigste. Læs historien her.

onp