13. jan. 2023 - 12:45

To bandefolk havde skarpladte pistoler på sig: Den ene er dømt til udvisningDer blev passet godt på de to tiltalte under retsmødet.

Retten i Glostrup har torsdag dømt to medlemmer af en bande for at være i besiddelse af to skarpladte pistoler, da de blev anholdt i Bagsværd. Ifølge dommen ville de to bruge skydevåbnene i konfrontation med en eller flere personer. De blev idømt tre år og tre måneders fængsel, – og den ene mand blev udvist af Danmark.

De to mænd er hhv. 24 og 29 gamle. De var i besiddelse af to skarpladte pistoler, da en hundepatrulje fra Københavns Vestegns Politi stoppede dem en aften i februar 2022.

De to mænd var begge iført fabriksnyt sort joggingtøj trukket ud over deres almindelige tøj, handsker og ansigtsmaskering. I bilen var der desuden en dunk med brændbar væske. 

Hundepatruljen fik mistanke til bilen, bl.a. fordi den kørte uden lys og forsøgte derefter at bringe den til standsning. Men føreren forsøgte at køre fra politiet. Og retten fandt det bevist, at bilen på et tidspunkt kørte over 150 km/t på motorring 3 i retning mod Bagsværd, hvor man max. må køre 70 km/t. På tilkørselsrampen til Hillerødmotorvejen i Bagsværd mistede føreren herredømmet over bilen og påkørte et autoværn.

Derefter stoppede biljagten, og politiet anholdt de to mænd i bilen.

Retten vurderede, at de to banderelaterede mænd havde til hensigt at anvende pistolerne til en ikke-nærmere konkretiseret konfrontation med en eller flere personer. 

LÆS OGSÅ: Skyderi i Odense i aftes: Mand steg ud af bil og tog pistolen frem på åben gade

”Reelt er det noget så banalt som et par slukkede forlygter, der gør at politiet får øje på bilen og dermed får stoppet to hårdkogte bandemedlemmer, der er på vej med skarpladte pistoler til en konfrontation. Ud over at det er rigtig godt politiarbejde, så er det på alle måder tankevækkende,” siger anklager Robert Rafn fra Københavns Vestegns Politis Anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden havde i sagen rejst tiltale for, at de to mænd handlede som led i en bandekonflikt. Retten fandt dog ikke dette tilstrækkeligt bevist. Derfor blev de to mænd frifundet for den særlige bandeparagraf 81a, som kan udløse dobbelt straf.

Den 29-årige er ikke dansk statsborger, og han blev derfor udvist af Danmark med et indrejseforbud i 12 år.

Den 24-årige har efter anklagemyndighedens opfattelse et somalisk statsborgerskab – foruden sit danske, – og her var påstanden fra anklagemyndigheden, at han skulle frakendes sit danske statsborgerskab og udvises under henvisning til bandeparagraffen, som giver denne mulighed. Men da der netop ikke faldt dom efter paragraf 81a, bortfaldt denne mulighed.

De to mænd ankede dommen på stedet og er fortsat varetægtsfængslede.ANDRE LÆSER OGSÅ