Regering trodsede vurdering og lod seksårig blive i Syrien

Arkivfoto

Styrelsen anbefalede evakuering, da der var sket en forværring i en syg dansk drengs sundhedstilstand

Regeringen trodsede Sundhedsstyrelsens anbefalinger, da den for nyligt besluttede at lade en enkelt dansk dreng og hans mor blive tilbage i den syriske fangelejr Al-Roj.

Det skriver Politiken.

Vurderingen fra styrelsen lød den 21. april, at evakuering af den seksårige dreng var presserende, fordi der var sket en bekymrende forværring i hans sundhedstilstand, skriver Politiken, der har læst anbefalingen fra styrelsen.

SVM-regeringen meddelte den 12. maj, at en anden mor og hendes to børn blev tilbudt evakuering fra samme flygtningelejr. Den seksårige dreng og hans mor – der har somalisk baggrund – fik ikke samme tilbud.

Sundhedsstyrelsen skriver ifølge Politiken yderligere i vurderingen, at de mistænker, at drengen har væsentlige problemer med søvn, hørelse, sprog, kognitiv og social udvikling samt generel trivsel.

Der er risiko for, at drengens helbredstilstand forværres yderligere, og han kan få varige mén, hvis han fortsat skal opholde sig i lejren, konkluderer Sundhedsstyrelsen.

Advokat Knud Foldschack har for nylig besøgt barnet og hans mor i flygtningelejren.

– Han kan ikke høre noget nu. Han har granatsplinter i kroppen. Han risikerer at dø. Han skal opereres, sagde han den 12. maj til Ritzau.

Regeringen meddelte dengang, at den var parat til at evakuere den seksårige dreng. Men at det kræver samtykke fra barnets mor.

– Regeringen vil stærkt appellere til, at hun hjælper sit barn og samtykker til, at det evakueres til Danmark, hvis hun vurderer, at det er i barnets interesse, sagde udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek dengang i en pressemeddelelse.

Til Ritzau sagde ministeren efterfølgende, at det var en politisk beslutning, at den tredje mor ikke blev tilbudt evakuering.

I et skriftligt citat til Politiken står Kaare Dybvad Bek søndag fast ved tilbuddet om evakuering af drengen uden sin mor.

Derudover skriver han også, at regeringen har vurderet, at den tilbageværende mor ikke har nogen reel tilknytning til Danmark.

/ritzau/