Pilotkaos i cockpittet: Kaptajn låser styrmand ude

Pilot-flyvning i passagerfly
Illustrationfoto.

En bemærkelsesværdig og bekymrende hændelse opstod for nylig under en langdistanceflyvning, da en kaptajn låste sin pilot-kollega ude af cockpittet. Den usædvanlige episode har fået alvorlige konsekvenser, og en undersøgelse er nu i gang.

Der opstod der en anspændt situation mellem to piloter. Ifølge kilder fra luftfartssektoren begyndte et skænderi mellem kaptajnen og den kvindelige styrmand, som hurtigt eskalerede. Pilot-opgaven blev altså tilsidesat til fordel for skænderiet.

Skænderi på Langdistancetur – pilot lukket ude

Mens styrmanden bad om en kort toiletpause, blev der ikke fulgt op på standardproceduren, der foreskriver, at et medlem af kabinebesætningen skal tage plads i cockpittet i mellemtiden.

I stedet for at lade en kollega overvåge cockpittet, lukkede kaptajnen døren, hvilket resulterede i, at styrmanden blev låst ude. Hun kunne altså ikke agere pilot i mellemtiden.

Det erfarer kilder ifølge mediet Economynext

Nødvendig indgriben fra besætningen

Som situationen udviklede sig, måtte et ledende medlem af kabinebesætningen træde ind for at løse konflikten.

Via kommunikationssystemet blev der udvekslet ord, og det krævede angiveligt stor overtalelse at få kaptajnen til at åbne døren igen, så styrmanden kunne vende tilbage.

Hændelsen, der skete i en periode med mange passagerer om bord, vakte selvsagt stor bekymring, og det er nu op til de relevante instanser at finde ud af, hvad der præcist skete.

Undersøgelse og sikkerhed på førstepladsen

Da flyet landede i Colombo, indgav styrmanden en officiel klage mod sin pilot-kollega, som nu behandles af de civile luftfartsmyndigheder i Sri Lanka.

”SriLankan Airlines bekræfter, at der i øjeblikket er en undersøgelse i gang i overensstemmelse med reglerne for civil luftfart vedrørende hændelsen på rute UL607 fra Sydney til Colombo i dag (14. oktober, red.),” lyder det fra SriLankan Airlines til mediet.

SriLankan Airlines bekræfter altså, at der er igangsat en undersøgelse i overensstemmelse med lovgivningen om civil luftfart vedrørende hændelsen.

Hændelsen fandt sted den 14. oktober 2024 på rute UL607 fra Sydney til Colombo med en Airbus A330-300 fra SriLankan Airlines.

Den pilot, der angiveligt låste døren, er blevet groundet, indtil undersøgelsen er afsluttet.

En dansk familie er alvorligt kvæstet efter en motorvejsulykke. To børn og en mand var passagerer i bilen. Kvinden, som førte bilen, er nu i livsfare. Læs den tragiske historie her.