Obama ser Danmark som frontløber

Illustrationsfoto

Det kan godt være, at verdens lande ikke formår at begrænse de globale temperaturstigninger til 2 grader inden det 21. århundredes afslutning, sådan som Paris-aftalen fra 2015 foreskriver.

Men derfor skal verdenssamfundet ikke give op på klimaområdet.

Sådan lød det fredag aften, da USA’s tidligere præsident Barack Obama besøgte Danmark og Arena Næstved, hvor han talte om klimaforandringerne og om, hvordan især Vesten og de unge bør forholde sig til dem.

– Jeg er nødt til at minde de unge om, at vi måske ikke rammer det præcise mål, som vi stræber efter, men der er en stor forskel på en stigning på 2,2 og 3 og 4 grader.

– Det kan være forskellen mellem håndterbare problemer og en decideret katastrofe, sagde Barack Obama.

Han pegede hurtigt på Danmark som et foregangsland på klimaområdet.

– I gør det virkelig godt på klimaområdet i forhold til mange andre lande, og I skal være meget stolte af de fremskridt, som I allerede har gjort.

– Det, vi forsøger at løse, er en enorm opgave, som aldrig er udført før i menneskets historie. Det er at genopfinde, hvordan vi får energi. Inden for få årtier. Og alle skal gøre det på én gang.

– Det er en virkelig svær og stor opgave, understregede Obama.

Han erkendte, at han langtfra nåede at gennemføre alle de klimatiltag, som han gerne havde set realiseret i sin tid som præsident fra 2009 til 2017.

Alligevel er et land som USA kommet langt på vejen hen mod en mere bæredygtig energiproduktion på relativt få år.

– Det er imponerende, hvad der allerede er sket, men det er ikke nok. Jeg fik ikke al den lovgivning igennem, som jeg ville, men da jeg kom til magten i 2009, stod kulkraft for 46 procent af vores elproduktion i USA.

– Vi lavede nye investeringer og bygede nye kraftværker og lavede store investeringer i jord- og vindenergi. I dag står kulkraft for 12 procent af USA’s elproduktion, sagde Obama.

Ifølge Obama er det afgørende, at USA og Europa sætter et godt eksempel i form af omstilling fra fossile brændsler til vedvarende energi som sol- og vindenergi for at inspirere store lande som Kina og Indien.

– Jeg var lige ved at sige, at vi nok skal redde planeten. Men jeg er faktisk sikker på, at planeten vil klare sig. Det handler om at redde menneskeheden, lød det fra Obama, som talte foran 3800 gæster i Næstved.