Løkke: Krigen i Ukraine kan først stoppe når Krim er tilbage

Ukraine kræver absolut suverænitet, før freden sikres, hvilket udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen støtter

Krigen mod Ukraine kan ikke stoppe, før også halvøen Krim er vundet tilbage, efter at Rusland annekterede den i 2014.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til Weekendavisen forud for årsdagen for krigen fredag. Dermed lægger han sig op af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der kræver Krim tilbage.

– For at give et ærligt svar vil jeg sige for nærværende: ja. Fordi det er ham, der er i krig og har en helt fantastisk national opbakning. I Mykolajiv er der kommet 50.000 mennesker tilbage i de seneste måneder, en by, hvor både du og jeg spontant ville tænke: Kan man leve her? Det gør et helt enormt indtryk.

– Og hvis vi så gjorde os til dommere og sagde: Det lykkes nok kun 80 procent for dem eller sådan noget. Det duer jo ikke, siger Løkke til Weekendavisen.

Danmark har foreløbig bidraget med 6,3 milliarder kroner. Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) kan det dog være peanuts i forhold til, hvad Danmark vil støtte med i fremtiden.

Hun mener, at det er op til ukrainerne at definere, hvad de betragter som en potentiel afslutning på krigen.

Løkke uddyber, at Danmark står last og brast med Ukraine, og at landet skal have militær hjælp, så længe de beder om det.

– Ja. Jeg er lige så ukrainsk som ukrainerne. I starten af krigen var mange optaget af at kunne slå nogle streger og lave et kompromis. Det punkt er vi forbi.

– At fremmane et billede af en russisk gevinst ved at slutte krigen nu vil være så ødelæggende. Det vil have voldsom indflydelse på verdensordenen fremover. Det kan vi ikke tillade, siger Løkke til avisen.

Dermed afviser han ikke, at der kan være behov for mere militært isenkram fra Danmark – eller tungere.

Konsekvenserne af krigen er langvarig og vil vare hans tid ud, uddyber han.

/ritzau/