Amerikanske angrebshelikoptere og militærkøretøjer i Esbjerg

Danmark yder værtsnationsstøtte, når amerikansk militært materiel ankommer til Esbjerg Havn og lufthavn

I søndags kom omkring 30 amerikanske helikoptere, 1000 køretøjer og en række andet militært materiel ankommet til Esbjerg Havn.

Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

Torsdag meldte Forsvaret og politiet ud, at der ville blive etableret to midlertidige militære områder i Esbjerg. Områderne vil være midlertidige militære områder frem til 9. juni.

Konkret har Danmark lagt havn til transporten af amerikansk udstyr til USA’s øgede militære tilstedeværelse i Europa.

Med de midlertidige militære områder yder Danmark værtsnationsstøtte. Det handler om, hvordan et land kan modtage udstyr hurtigt i regi af Nato og fragte der videre.

Ifølge Forsvaret er det også en øvelse i at bruge danske havne som springbræt. Det skal sikre, at fremtidige operationer kan køre hurtigt.

– Det er en øvelse, der kræver koordination, overblik og tunge logistiske kompetencer, når der skal tages imod store mængder materiel. Derfor er det god træning for Forsvaret, lyder det i pressemeddelelsen.

Materiellet kommer fra en brigade i det amerikanske flyvevåben, som til daglig har hjemme i Fort Stewart i den amerikanske delstat Georgia.

Det skal fragtes til Østeuropa til udskiftning af de amerikanske styrker.

Dele af materiellet skal først forbi Esbjerg Lufthavn, hvor amerikanske soldater skal klargøre det.

De midlertidige områder bliver bevogtet af Hjemmeværnet. Offentligheden er forment adgang.

Det er ikke første gang, at Danmark yder værtsnationsstøtte, skriver Forsvaret. Senest skete det i marts, da flere Nato-lande deltog i en artilleriøvelse i Oksbøl i Sydvestjylland.

/ritzau/