Advarsel til forældre: Vær opmærksom på besked-svindel

Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Midt- og Vestjyllands Politi står over for en stigende bølge af bedragerisager, hvor svindlere udgiver sig for at være børn af forældrene. Denne alarmerende udvikling har ført til mere end 100 anmeldelser fra forældre, der er blevet narret af disse falske “børn” siden begyndelsen af 2023. Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Svindlerne anvender ofte SMS-kommunikation og indleder samtalen med en besked som “Hej mor, jeg mistede min telefon tidligere. Gem mit nye nummer.” Hvad der begynder som en tilsyneladende uskyldig samtale, udvikler sig hurtigt til en situation, hvor forældrene overfører betydelige summer penge til de svindlende personer.

I disse bedragerisager anvender svindlerne typisk taletidskort til at udgive sig som det påståede barn og skaber en akut økonomisk nødsituation, der kræver øjeblikkelig hjælp. Dette kan omfatte påstande om ubetalte regninger eller gældsforpligtelser, der skal betales omgående. Forældrene, som allerede er i en sårbar position, efter at have mistet deres telefoner eller oplevet tekniske problemer, føler sig pressede til at overføre betydelige beløb.

“Vi har modtaget mere end 100 anmeldelser i den seneste tid fra forældre, der er blevet narret i disse bedragerisager. Beløbene, der er blevet overført, ligger typisk omkring 30.000 kroner,” udtaler Susanne Kiel Nielsen, politikommissær i Midt- og Vestjyllands Politi.

SE OGSÅ: ADVARSEL TIL DANSKE BORGERE: ‘FORLAD OMRÅDET NU’

Svindlerne er også forberedte med undskyldninger for, hvorfor de ikke kan ringe til deres forældre direkte. De hævder for eksempel, at de midlertidigt ikke kan foretage eller modtage opkald, da de lige har registreret det nye nummer.

Selvom det er afgørende at støtte ens børn i nødsituationer, også når de er flyttet hjemmefra, understreger Susanne Kiel Nielsen vigtigheden af sund skepsis og råder forældre til ikke at overføre penge til personer, de ikke har talt med direkte.

Siden begyndelsen af 2023 har Midt- og Vestjyllands Politi modtaget over 100 anmeldelser fra forældre, der er blevet narret i disse bedragerisager. Ofrene spænder over hele landet, og politiet fortsætter med at efterforske sagerne.

Anmeldelser om internetbaseret økonomisk kriminalitet behandles normalt af politiets nationale enhed for særlig kriminalitet og fordeles derefter til relevante politikredse for yderligere efterforskning