27. nov. 2023 - 18:51

Tusindvis af danskere har fået slettet gæld for milliarder til det offentligeI 2022 fik 19.000 borgere slettet gæld til det offentlige for 4,2 milliarder kroner.

Det viser oplysninger, som P1 Morgen har fået aktindsigt i.

Det betyder, at de i gennemsnit har fået slettet gæld for 221.000 kroner, skriver DR.

Når der på den måde gives afkald på gæld til det offentlige, skyldes det, at der ikke nogen udsigt til, at vedkommende kan få den afviklet. Det siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

– Nogle mennesker er havnet i en situation, for eksempel hvis de er gået konkurs, og som har en gæld, de aldrig kommer til at betale tilbage, og som er helt udsigtsløs at inddrive, siger ministeren.

Ifølge DR’s oplysninger voksede danskernes samlede gæld til det offentlige til 152 milliarder kroner i 2022. Det er rekord.

Der er ingen af skyldnerne, der får slettet hele den samlede gæld – skatteministeren understreger, at ingen af de 19.000 borgere bliver gældfrie.

Gælden dækker blandt andet over ubetalt skat, SU-lån, ubetalte gebyrer fra biblioteket og bøder fra politiet.

Tilbage i 2018 afskrev skattemyndighederne også gæld for samlet 5,8 milliarder kroner. Det var spredt ud over knap en halv million danskere, der fik slettet gæld fra ubetalte togbøder, glemte licensregninger og anden gæld til det offentlige.

Det var særligt dagpengemodtagere, førtidspensionister og andre med lave indkomster, der slap for at betale.

Det skete i en erkendelse af, at de under alle omstændigheder ville få svært ved at få betalt regningerne.