22. mar. 2023 - 23:11

Sælges helt lovligt i Danmark



Hampplante – Arkivfoto

Nyt hashlignende stof sælges helt lovligt. I bund og grund kan de to cannabisstoffer THC og HHC det samme, men det ene er ulovligt

Et hashlignende stof er begyndt at vinde frem i Danmark. Og det er lovligt.

Det skriver Berlingske.

Cannabis med stoffet Tetrahydrocannabinol (THC) er ulovligt. Men det er hexahydrocannabiol (HHC) ikke.

– Jeg mener, at det bør være ulovligt. Hvis THC er ulovligt, og man ikke må køre med THC i blodet, så skal man selvfølgelig ikke have lov til at køre med noget, der ligner THC, siger Tore Hardlei, som er retskemiker på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet til Berlingske.

Ifølge Tore Hardlei har HHC den samme effekt som THC. Den eneste forskel er, at det nyfundene lovlige stof er mindre potent, oplyser han til Berlingske.

Det betyder ifølge Tore Hardlei, at man bare kan ryge tre gange så meget HHC, og så opnår man den samme effekt som ved THC, skriver mediet.

Fordi HHC ikke fremgår på en liste over euforiserende stoffer, som er ulovlige, kan det ifølge Berlingske købes flere steder både på nettet og i fysiske butikker. Man kan, ifølge Berlingske, også lovligt sætte sig bag rattet med stoffet i systemet.

Cannabisprodukterne med THC og HHC både ligner hinanden og lugter ens, skriver Berlingske.

Sundhedsstyrelsen afventer ifølge Berlingske mere information om stoffet. Den information skal komme fra EMCDDA, som er det europæiske overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug.

Kari Grasaasen, som chefkonsulent i styrelsen, fortæller til mediet, at HHC kun er reguleret i enkelte østeuropæiske lande og ikke i Danmark.

Men man er i Sundhedsstyrelsen opmærksomme på, at det sælges i Danmark, og at salget kan stige, lyder det.

Det fremgår ikke af Berlingskes artikel, hvor meget der sælges af det HHC-indeholdende cannabis i Danmark, men ifølge mediet beskriver EMCDDA markedet for hastigt udviklende.

/ritzau/