Obduktionen klar: Derfor døde spionhvalen Hvaldimir

To organisationer mistænkte, at Hvaldimir var blevet skudt, men obduktionen peger nu på noget andet

Hvidhvalen Hvaldimir, der blev fundet død ud for det sydvestlige Norge 31. august, døde sandsynligvis af noget andet end skud

Det fremgår af den endelige obduktionsrapport, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Da hvalen første gang blev set ud for Norge i 2019, opstod der mistanke om, at den spionerede for Rusland.

Det skyldtes seletøj, hvorpå der på engelsk stod “Equipment St. Petersburg”.

Hvalen blev herefter navngivet Hvaldimir. Navnet leder tankerne hen på det russiske drengenavn Vladimir og Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det er Veterinærinstituttet i Norge, der har obduceret hvalen, og det er Sydvest Politidistrikt, der fortæller offentligheden om obduktionen.

– Veterinærinstituttets undersøgelser er vanskeliggjort af, at mange af hvalens organer var svært rådne.

– Rapporten konkluderer, at den sandsynlige dødsårsag er en bakterieinfektion – muligvis som følge af sår i munden, efter at en pind satte sig fast, siger Amund Preede Revheim fra Sydvest Politidistrikt til NTB.

Amund Preede Revheim leder politidistriktets miljøsektion.

– Pinden kan også have ført til, at Hvaldimir har haft udfordringer med at tage næring til sig, hvilket kan have øget infektionsfaren. Der er ikke fundet noget under obduktionen, som tyder på, at hvalen er blevet skudt, siger han.

Da Hvaldimir blev fundet død, mistænkte organisationerne Noah og OneWhale, at den var blevet aflivet, og så anmeldte de sagen.

OneWhale mente at have fundet tegn på, at hvalen var blevet skudt.

Men allerede 9. september fastslog norsk politi, at der ikke var nogen tegn på, at hvalen var blevet skudt, eller at “menneskelig aktivitet” på anden vis havde forårsaget Hvaldimirs død.

Der var på daværende tidspunkt ikke oplysninger om, hvad dødsårsagen var.

/ritzau/