Minister vil udvide politiets muligheder i kamp mod cykeltyve

For at dæmme op for antallet af cykeltyverier ønsker justitsminister Peter Hummelgaard (S) at give politiet mulighed for at standse tilfældige cyklister uden konkret mistanke.

Ministeren luftede i december sidste år muligheden for at gøre det muligt for politiet at stoppe cyklister på cykelstien for at tjekke stelnumre.

Nu er et konkret lovforslag netop sendt i høring.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ved at stoppe tilfældige cyklister skal flere cykeltyve opdages, mens det også skal bringe flere stjålne cykler tilbage til den retmæssige ejer.

– Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan efterlade sin cykel derhjemme eller på arbejde uden at bekymre sig om, hvorvidt den bliver stjålet, siger Peter Hummelgaard til Jyllands-Posten.

– Det gælder, uanset om der er tale om en meget dyr cykel eller morfars gamle cykel. Vi er nødt til at gøre noget ved de mange cykeltyverier.

Den skærpede indsats over for cykeltyverier skal sørge for, at det bliver sværere at sælge stjålne cykler videre, lyder det.

Med den nuværende lovgivning er det ikke tilladt for politiet at stoppe cyklister for at tjekke cyklens stelnummer uden en konkret mistanke om, at cyklen er stjålet.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2023 48.305 anmeldelser om cykeltyverier i Danmark.

Det tal er steget i de seneste år, da der i 2021 var under 38.000 anmeldelser om cykeltyverier på landsplan.

Der bliver anmeldt flest cykeltyverier i Københavns Kommune. I hovedstaden blev der sidste år anmeldt flere end 17.000 cykeltyverier.

For fire år siden gennemførte Københavns Politi en razzia mod tilfældige cyklister.

I alt blev 3800 cyklister standset for at få tjekket stelnummeret.

Det kastede 30 sigtelser af sig, for at køre på en cykel der var meldt stjålet.

Knap 300.000 danskere kan se frem til at få et stort beløb udbetalt fra det nye år. Læs den glædelige nyhed her.

Illustrationsfoto.