Kvinders gennemsnitlige arbejdsuge er fire timer kortere end mænds

Kvinder arbejder oftest på deltid af familiemæssige årsager, mens mænd arbejder på deltid på grund af helbred

Kvinder arbejder oftere end mænd på deltid. Blandt andet derfor er kvindernes gennemsnitlige arbejdsuge fire timer kortere end mændenes.

Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik for 2022.

Når man ikke regner eventuelt overarbejde med, er mænds gennemsnitlige arbejdsuge på 38,3 timer. For kvinder er den 34,2 timer.

Ifølge Danmarks Statistik skyldes omkring to ud af de fire timer, at lidt mere end hver fjerde kvinde arbejder på deltid. Det samme gør sig gældende for 9,2 procent af mændene.

Også årsagen til at arbejde deltid er forskellig. For kvinder begrundes det oftest med familiemæssige forhold, mens det for mænd oftere handler om helbredet. Det skriver Danmarks Statistik.

Det påvirker manges forhold til arbejdsmarkedet, når man får børn. Mænd, der har hjemmeboende børn under fem år er oftere personaleledere sammenlignet med andre mænd.

Det modsatte gør sig gældende for kvinder.

En mand tjener i gennemsnit 8 procent mere end en kvinde i en chefstilling i det private. Det viser en undersøgelse lavet af fagforeningen Djøf Privat.

En del af forskellen kan ikke forklares med hverken arbejdstid, uddannelse eller lignende. Det siger Anne Waagstein, der er formand for Djøf Privat, til Jyllands-Posten tirsdag.

Allerede for studerende i studiejobs er der ifølge Djøf Privat en uforklarlig lønforskel i timelønnen på 3,1 procent mellem mænd og kvinder.

– Det lader til, at den sprække, der er i lønforskellen, vokser sig større og større og bliver til en hel kløft, jo længere du kommer op i ledelseslagene, siger hun til avisen.

Anne Waagstein er desuden chef for samfundsansvar og kommunikation i advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten.

/ritzau/