Kongepar afslutter norsk besøg med kor og bolsjestribede badedragter

Portrætbillede af kongeparret - Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Musikken har fyldt på det danske kongepars sidste bedrifter i Norge i forbindelse med statsbesøg

Kong Frederik og dronning Mary blev onsdag mødt af et saunakor iført bolsjestribede badedragter formentlig inspireret af 1930’erne.

Det var blot et af flere begivenheder på en byvandring i bydelen Bjørvika i Oslos centrum.

Saunaforeningens kor sang for kongeparret, den norske dronning Sonja og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, da de alle fem skulle ned for at se en ny sauna og snakke om byudvikling ved vandkanten.

Temaet for byvandringen var bæredygtig byudvikling og fællesskabsarkitektur.

De seneste år har Bjørvika været igennem en rivende udvikling. For blot år tilbage var Bjørvika kendt for sin travle containerhavn og et stort motorvejskryds.

Motorvejen er blevet rykket under jorden, containerne er forsvundet og havnefronten er blevet åbnet op for nyt liv, hvor caféer og lejligheder ligger ved vandet.

Kongeparret gik blandt andet igennem boligprojektet Vannkunsten i Bjørvika, der er tegnet af den danske tegnestue Tegnestuen Vandkunsten.

Projektet stod færdigt i 2020 og består af ni huse i tre forskellige størrelser med i alt 215 lejligheder, der allesammen centrerer sig om små kanaler, der fører ud i havnen.

Kongeparret sluttede byvandringen ved Operahuset i Oslo. Her stod både Københavns Drengekor og Operaens børnekor klar ude foran indgangen for at lave en fælles koncert for de kongelige.

Herefter hoppede kongeparret tilbage i bilerne for at lande ved kongeskibet “Dannebrog”, hvor de formentlig skal skifte tøj inden allersidste punkt i programmet.

Det norske statsbesøg afsluttes med et returarrangement på kongeskibet “Dannebrog”, hvor det danske kongepar afholder afsked til ære for det norske kongepar.

Dermed afslutter kong Frederik og dronning Mary deres to første officielle statsbesøg, som er gået til Norge og Sverige, som kongepar.

De næste officielle besøg går til Færøerne, som får besøg af kong Frederik og dronning Mary fra 12. til 14. juni. Senere samme måned følger et ti dage langt besøg i Grønland.

/ritzau/