‘Jeg dræbte min kæreste’: 25-årig mand tilstår

En 24-årig kvinde blev den 3. januar 2022 fundet dræbt på Amager. Hendes kæreste tilstår i retten drabet

Få dage inde i 2022 fandt årets første kvindedrab sted.

En 24-årig kvinde blev fundet død i en bil i en kunstig lagune i den sydlige del af Amager Strandpark.

Onsdag erkender kvindens kæreste gennem mange år, en i dag 25-årig mand, at han slog hende ihjel. Det gør han via sin forsvarsadvokat, advokat Anders Schønnemann Olesen, i Retten på Frederiksberg.

– (Den tiltalte, red.) erkender at have dræbt (kvinden, red.). Omkring omstændighederne er der en mindre tvist mellem anklagemyndigheden og forsvaret, siger forsvareren.

Den 25-årige mener ikke, at drabet fandt sted på præcis den måde, som det fremgår af anklageskriftet mod manden.

Her står, at han den 2. januar mellem cirka klokken 22.30 og 22.40 i en bil i Valby i København kvalte hende ved kværkning ved at tage halsgreb om kvinden med en eller begge hænder, og det greb fastholdt han, til hun døde.

De to havde været kærester i flere år, men det begyndte på et tidspunkt at gå dårligere i forholdet, fortæller anklager Emil Gregersen.

– Særligt i det sidste halve år op til drabet, siger han.

Den 25-årige erkender også i retten, at han har udøvet vold mod kæresten. Forsvareren mener dog, at der er tale om vold efter den milde voldsparagraf og ikke grov vold, som anklagemyndigheden påstår.

Ved episoden, der fandt sted i juli 2021, tog han fat om kvindens hals “med en sådan kraft, at hun fik åndedrætsbesvær og behandlingskrævende skader i nakken”.

– Han erkender, at han har taget fat om (kærestens, red.) nakke og skubbet hende ned ad nogle trapper i en kælderskakt, siger Anders Schønnemann Olesen.

Ifølge ham var hverken halsgrebet eller skubbet noget, der kan takseres som grov vold. Er det grov vold, handler det dermed om stedet, det skete, mener forsvareren.

Kvinden blev efter drabet fundet i sin egen bil, der var kørt i vandet ved Amager Strandpark. Den 25-årige har via sin forsvarer erkendt usømmelig behandling af lig ved at have kørt bilen med liget i vandet.

Onsdag skal den tiltalte efter planen selv afgive forklaring i sagen. I retten er han iklædt sort tøj og har det mørke lange hår samlet i en knold i nakken.

Han sidder meget af tiden tilbagelænet i stolen med hagen hvilende på brystet. En gang imellem kommer han med udbrud såsom “Vi kan ikke alle være lige så raske som dig” rettet mod anklageren samt “Ingen forklaring. Jeg nægter at tale for døve ører”.

Efter den sidste kommentar har retten besluttet at holde en kort pause, så den tiltalte kan tale med sin forsvarer.

Den tiltalte sidder i sagen varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling, og både anklager og forsvarer ønsker manden idømt en anbringelsesdom.

Anklager Emil Gregersen har oplyst, at han ønsker, at det skal være en dom uden længstetid. Det betyder, at der ikke sættes et antal år på, hvor længe anbringelsen skal vare.

/ritzau/