Første gang i 24 år: Putin er landet i Nordkorea

Ruslands præsident Vladimir Putin er tirsdag ankommet til Nordkorea.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge Reuters.

Besøget sker på invitation fra Nordkoreas leder Kim Jong-un.

Putin har én gang før besøgt Nordkorea. Det var helt tilbage i 2000. Det var, kun få måneder efter at han var tiltrådt som præsident i Rusland. Dengang mødtes han med Kims far, Kim Jong-il.

Inden Putin landede i lufthavnen i Pyongyang, lød det fra Kreml, at Putin og Kim Jong-un under besøget ventes at underskrive en omfattende aftale om samarbejde mellem de to lande.

Putin har godkendt et udkast til aftalen, der er udarbejdet af det russiske udenrigsministerium, fortalte russiske embedsmænd forud for besøget.

Aftalen skal efter planen personligt skrives under af både Vladimir Putin og Kim Jong-un.

Der er tirsdag aften ingen meldinger om, hvad traktaten indeholder.

Men Putin har tidligere fortalt, at han under statsbesøget ville styrke handels- og sikkerhedsbåndene til Nordkorea og støtte landet imod USA.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg fortalte tirsdag aften på et fælles pressemøde med USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, at forsvarsalliancen er bekymret for den potentielle støtte, som Rusland kan yde til Nordkoreas missil- og atomprogrammer.

Det har i længere tid stået klart, at Putin havde planer om at tage på besøg i det noget mindre naboland, som deler en grænse på landjorden på lidt mere end 17 kilometer med Rusland.

De to lande, som begge er underlagt internationale sanktioner, har tilnærmet sig hinanden, efter at Rusland i februar 2022 angreb Ukraine.

Sidste år besøgte den nordkoreanske leder Rusland og mødtes med Putin i den fjernøstlige del af landet.

Det var et af den nordkoreanske leders meget sjældne besøg i udlandet. Han fik på turen blandt andet fremvist bombefly, krigsskibe og missiler.

Kim Jong-un beskyldes for at stå i spidsen for vigtige leverancer af våben og ammunition til Rusland.

Det er blandt andre embedsmænd i USA og Sydkorea, der har beskyldt Nordkorea for at sende våben til Rusland som støtte til Ruslands krig i Ukraine.

Det skal være sket til gengæld for teknologisk hjælp til det nordkoreanske atom- og missilprogram.

Nordkorea har afvist de vestlige beskyldninger om, at landet sender våben til Rusland.

Ikke desto mindre er der ifølge et FN-ekspertpanel fundet et nordkoreansk Hwasong-11 missil i den ukrainske storby Kharkiv.

Efter at Putin har besøgt Nordkorea, rejser han videre til Vietnam. Det besøg finder sted onsdag og torsdag.

I dag udbrød en storbrand på Novo Nordisk. En kæmpemæssig røgsøjle stiger op fra bygningen, og det er ikke første gang på kort tid. Læs og se historien her.