Lille knogle fundet i dansk naturområde

Flyveøgler

Det er første gang, der er fundet bevis på flyveøgler på dansk jord. Flyveøgler var i familie med dinosaurer.

Østsjællands Museum skriver i en pressemeddelelse, at man har fundet en lille knogle fra en flyveøgle. Flyveøgler er i familie med dinosaurer.

Fundet er har fået konservator ved Geomuseum Faxe, Sten Lennart Jakobsen, til at juble. Fundet af knoglen er som at vinde en lottegevinst, fortæller konservatoren.

“Igennem de mere end 50 år jeg har samlet fossiler ved Stevns Klint, har jeg aldrig forestillet mig at skulle finde et stykke flyveøgle”, fortæller Sten Lennart Jakobsen i pressemeddelelsen.

Knoglestykket er ikke mere end 5 millimeter i længden og 1,3 millimeter i tykkelsen. Normalt ville det ikke være muligt at identificere et så lille stykke knogle.

Men da knoglevæggen er hul og meget tynd – 0,1 millimeter – er det alligevel muligt. Den type knogle findes kun hos fugle og uddøde flyveøgler.

Flyveøgler, også kendt som pterosaurerne, var en gruppe krybdyr, der er beslægtet med krokodiller og dinosaurer. De havde udviklet evnen til at flyve via en hudmembran på en meget forlænget finger.

Kan blive op til 12 meter lange

Flyveøgler varierede meget i størrelse. Fra bittesmå med størrelse som en spurv til over 12 meter lange. Det menes, at den flyveøgle, der har været ved Stevns Klint, var på størrelse med en lille måge.

Flyveøgler opstod som dyregruppe i midten af Triastiden for omkring 245 millioner år siden. De uddøde sammen med dinosaurerne i slutningen af kridttiden.

Ifølge museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe er det det vigtigste fund i de 15 år, han har arbejdet der.

– Vi har altid vidst, at flyveøglerne måtte have været der, for de var udbredte over hele verden, men de er aldrig blevet fundet i det danske kridt før nu.

– Fundet er særligt spændende, fordi det er fundet i det allerøverste lag af kridtet, derfor ved vi, at denne flyveøgle levede inden for de sidste 50.000 år af Kridttiden, som var for 66 millioner år siden, og at den var blandt de allersidste flyveøgler på jorden, siger han.

Den lille knoglestump og modellen af flyveøglen bliver udstillet på Geomuseum i Faxe.

Der er flere gode nyheder til historikere og naturelskere. En kirkes jord bliver nu omdannet til naturområde.