23. feb. 2023 - 16:55

Flere anmeldte butikstyverier kan skyldes stigende priser



I 2022 steg antallet af butiks- og cykeltyverier, selv om udviklingen har været faldende i en længere årrække

Antallet af anmeldte butikstyverier steg med 27 procent i 2022. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallet har ellers været faldende siden 2014. Udviklingen ærgrer Lasse Lundqvist, der er økonom i SMVdanmark, som organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

– Stigningen kan formentlig forklares med de meget markante prisstigninger, vi har set over de seneste to år.

– Folk har simpelthen følt sig presset på deres økonomi og måske også følt, at butikkerne skummede fløden. Det har de ikke, men det kan være undskyldningen for at stjæle, siger han i pressemeddelelsen.

Også antal anmeldte indbrud i forretninger og virksomheder steg i 2022.

Det var ellers lykkedes at nedbringe det tal til en femtedel af det, man oplevede i 1990’erne, lyder det i pressemeddelelsen.

Det kan påvirke prisstigningerne yderligere, siger Lasse Lundqvist.

– I sidste ende kan det betyde, at virksomhederne bliver nødt til at sætte priserne yderligere op for at opveje tabet fra de mange tyverier, siger han.

SE OGSÅ: 17-ÅRIG BLEV SKUDDRÆBT I FRISØRSALON: NY UDVIKLING I SAGEN

Også antallet af cykeltyverier steg i 2022, selv om tallet har været faldende siden 2008. I 2022 blev der anmeldt 23 procent flere cykeltyverier end i 2021.

Det er en markant stigning, mener Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i F & P, som er brancheorganisationen for forsikringsselskaber og tværgående pensionsselskaber.

– Vi havde ellers set en tendens henimod, at der blev stjålet færre og færre cykler, siger hun i en pressemeddelelse.

Den tendens er nu vendt – og det gælder i hele landet. Størst er stigningen i Region Hovedstaden, hvor der er blevet anmeldt 27 procent flere cykeltyverier end året før.

Gennemsnitserstatningen til en stjålet cykel er samtidig steget fra 3969 kroner til 6195 kroner, oplyser F & P i pressemeddelelsen.

/ritzau/