Hvert forår dukker den op i skovbryn og haver – og denne spiselige skat koster mere end de fleste tror.
Du har uden tvivl gået forbi dem. Måske har du endda slået dem ned med en plæneklipper eller revet dem op i haven uden at tænke nærmere over det.
De er små, grønne og dukker op som noget, de fleste ville kalde ukrudt. Men i virkeligheden gemmer der sig en spiselig skat i det spæde forårsgrønne – en råvare, som gourmetkokke i udlandet betaler i dyre domme for.
Serveres på hvide duge med champagne
I Belgien og Alsace bliver de stegt kort i smør og serveret som forret på Michelin-restauranter. De kaldes i folkemunde for Nordens trøfler, og det er ikke en overdrivelse.
Smagen beskrives som delikat og nøddeagtig, med en let bitterhed. Men mest opsigtsvækkende er prisen: Op mod 7.500 kroner pr. kilo.
(Artiklen fortsætter efter videoen)
Og chancen for at finde dem? Den er overraskende stor, skriver skriver mediet monjardinmamaison.
Den spiselige skat, vi overser
Først nu er det tid til at løfte sløret: Det, du måske har trådt på, er vilde humleskud. De unge skud fra humleplanten er ekstremt eftertragtede i gastronomiske kredse – men totalt oversete i Danmark.
De er ikke bare sjældne, men også skrøbelige. Kun de første 2–3 cm af skuddet er spiselige, og hvert skud vejer omkring ét gram. Høsten er langsom, præcis og noget kun få mestrer med denne spiselige skat.
Naturens luksus, gemt i græsset
I Danmark betragtes humle primært som ølplante, men de spæde skud er i virkeligheden den mest værdifulde del. Problemet er bare, at næsten ingen ved det – og derfor forveksles de ofte med ukrudt.
Men dem, der kender dem, ved hvor de skal lede. Og de gør det år efter år, på samme plet, som var det en svampesæson.
Hvis du vil finde denne spiselige skat, skal du vide, hvad du leder efter – og hvor. Skovbryn, hegn og uforstyrrede haver er gode steder at begynde.
For nogle gange gemmer det mest eksklusive sig lige foran os – vi skal bare opdage det, før vi træder det ihjel.