Populær drik kan måske mindske risikoen for kræft

Kræft - Rigshospitalet
Illustrationsfoto.

Et nyt stort studie har undersøgt 97 forskellige typer af mad og deres forbindelse til en særlig type af kræft. Særligt én drik kan muligivs mindske risikoen.

Sammenhængen mellem kræft og specifikke madvarer har været på manges læber i mange år.

Det kan være noget af jungel at finde rundt i.

Et hold af forskere har nu sat særligt fokus på hele 97 madvarer og deres forbindelse til tarmkræft.

De peger på, at nogle madvarer faktisk havde en positiv indvirkning. Andre pegede i den anden, dårlige retning.

I en pressemeddelelse fra University of Oxford skrives om undersøgelsen, at nogle fødevarer faktisk ser ud til at kunne mindske kræftrisikoen i tarmen med hele 17 procent.

Den konkrete undersøgelse er udgivet i Nature Communications.

Både forskere fra bl.a. New Zealand og USA har også deltaget, skriver Illustreret Videnskab.

Særlige fødevarer kan sænke risiko for kræft

Kræft i tarmen er den tredjehyppigste kræftform på verdensplan og er samtidig den kræftform, der slår næstflest ihjel, skriver mediet.

Forskerne kiggede på data fra 542.778 kvinder.

Ud fra 97 forskellige madvarer og næringsstoffer beregnede de sammenhængen mellem kvinders indtag af den bestemte madvare og risikoen for at udvikle kræft i enten tyk- eller endetarmen.

Umiddelbart peger analyserne fra forskerne på, at der kan være en sammenhæng mellem morgenmadsprodukter, frugt, fibre og C-vitamin og det at få konstateret kræft i tarmen.

Til gengæld var alkohol og forarbejdet kød i en helt anden boldgade. Ved indtag af disse ting peger forskerne på, at ens risiko for kræft var forøget.

‘mejeriprodukter hjælper med at beskytte mod kræft i tyk- og endetarm,’ skriver forskerne i undersøgelsen. Det peger os i retning af den populære drik – det kan modarbejde kræft.

Calcium er helt central for kræftrisiko

Produkter som mælk og yoghurt har et højt indhold af calcium. De har ifølge undersøgelsen også en positiv effekt på tarmkræft med helt op til 17 procent.

De forklarer også, at hemmeligheden bag dette skal findes i calciumindholdet.

De har nemlig kigget mere indgående på effekten. Det viser sig, at det ikke bare er mejeriprodukter, men mere præcist drejer sig om calcium helt specifikt – i forhold til sammenhængen med tarmkræft.

Helt konkret kunne forskerne konkludere, at 300 mg. calcium om dagen tilsyneladende sænkede risikoen for tarmkræft med næsten en femtedel.

Ifølge de danske sundhedsmyndigheder svarer et glas mælk på 250 ml til 300 mg. calcium, skriver mediet og fortsætter.

Undersøgelsen fremhæver nemlig også de madvarer, der ligger i den anden ende af spektret.

Bare 20 g alkohol om dagen, som svarer til et stort glas vin, øgede fx risikoen for kræft i tarmen med 15 pct., mens 30 g rødt og forarbejdet kød øgede risikoen for tarmkræft med 8 pct.

En udenlandsk mand er i Danmark tiltalt for voldtægt og gentagende blufærdighedskrænkelser, blandt andet ved at hælde cola på sin erigerede penis.