Flere vestjyske plejecentre har gennem en målrettet indsats lykkedes med at bekæmpe madspild.
7.061 kilo mad og 5.903 liter drikkevarer. Så meget har Varde Kommunes plejecentre reduceret madspildet med.
Selvom plejecentrenes madspild allerede lå på et moderat niveau, har simple løsninger reduceret niveauet endnu mere.
Det oplyser Varde Kommune i en pressemeddelelse.
Sådan har de gjort
Ifølge kommunen er reduceringen sket gennem en række simple, men praktiske råd til personalet på plejecentrene.
Det indebærer blandt andet:
- Bestilling af mad i delelementer fremfor hele retter.
- Tilpasning af mængden til det faktiske fremmøde.
- Fravalg af store serveringsfade da mad, der har været på bordet, ikke kan gemmes.
‘Når rutinen først er på plads, kræver det kun minimal tid at undersøge og mindske madspild,’ skrives det i pressemeddelelsen.
Man har desuden planer om at gentage målingerne med jævne mellemrum, så man kan fastholde og udbygge de gode resultater.
Indsatsen er da også noget, der falder i rigtig god jord ved Lone Boysen, der er ældrechef i Varde Kommune.
‘Vi har et fælles ansvar for at bruge vores ressourcer, så de kommer borgerne mest muligt til gode. Jeg er stolt over at se, hvordan vores medarbejdere har taget opgaven med at nedbringe madspild til sig og løst den med så gode resultater. Nu har vi sat fokus på emnet, og jeg tror på, at det kan være startskuddet til endnu bedre resultater i fremtiden,’ siger hun i pressemeddelelsen.
Fakta om indsatsen
- I uge 20 og uge 40 har plejecentrene målt madspildet.
- I begge uger indsamlede personalet data over fire hverdage i følgende kategorier:
- Drikkevarespild: Saft, kaffe og mælk fra glas, kander og kartoner.
- Tallerkenspild: Rester fra borgernes tallerkener.
- Måltidsspild: Mad fra serveringsfade, skåle og bakker, der ikke blev spist.
- Sådan er reduktionen i madspildet fordelt:
- Drikkevarespild er reduceret med 40 procent, fra 101 gram til 61 gram pr. borger pr. dag.
- Tallerkenspild er reduceret med 20 procent, fra 67 gram til 54 gram pr. borger pr. dag.
- Måltidsspild er reduceret med 29 procent, fra 120 gram til 85 gram pr. borger pr. dag.