Mette Frederiksen udpeger Dan Jørgensen som kandidat til at være EU-kommisær

Statsminister Mette Frederiksen (S) indstiller udviklingsminister Dan Jørgensen (S) som regeringens bud på en kommende EU-kommissær for Danmark.

Det meddeler statsministeren på et pressemøde onsdag, få dage før deadline for at medlemslandene skal sende et navn til formanden for EU-Kommissionen.

– Jeg har valgt at udnævne ham af flere forskellige årsager. Selvfølgelig en langstrakt politisk erfaring. Dan har været medlem af Folketinget i mange år, været minister i flere regeringer og siddet i Europa-Parlamentet i to perioder, siger Mette Frederiksen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arkivfoto

Før Dan Jørgensen kan kalde sig kommissær, skal han dog igennem en høring i EU-Parlamentet. Herefter skal hele den indstillede kommission og formanden til afstemning i parlamentet, som kan afvise den.

Statsministeren lægger vægt på, at Dan Jørgensen har bred international erfaring, fra EU og FN, og at han derfor er en oplagt kandidat.

Blandt andet har ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik haft en central rolle som forhandler ved de internationale klimamøder de seneste år.

– Dan har siddet med ved klimaforhandlingerne i FN, og der har han vist, at han også kan begå sig internationalt. Jeg er sikker på, at Dan vil blive god kommissær for Danmark og for Europa i en stadigt mere urolig verden, siger Mette Frederiksen.

Margrethe Vestager er fortsat Danmarks EU-kommissær. Det vil hun være i mindst nogle måneder endnu.

Der har fra andre politiske partier været kritik af, at regeringen og statsministeren er sent ud med at udpege en kommissærkandidat. Det kan koste en indflydelsesrig post, lyder kritikken.

I forlængelse af det siger statsminister Mette Frederiksen på pressemødet, at hun “igennem lang tid har været i dialog” med EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen, som før sommeren blev udpeget til at lede den kommende EU-Kommission.

– Det er på baggrund af de mange snakke min forventning, at Danmark får en central portefølje, siger Mette Frederiksen.

Ursula von der Leyen har efterlyst, at hvert medlemsland tilbyder både en kvinde og en mand som kommissær. Og så vil formanden vælge ud fra et overordnet mål om at skabe en kønsbalance i den næste EU-Kommission.

Statsministeren bekræfter, at hun kun sender en mand som kandidat til Bruxelles, og hun hæfter sig ved, at Danmark i mange år har haft en kvinde som kommissær.

– Vi har ikke noget at skamme os over, siger Mette Frederiksen.

En række andre medlemslande har også sagt, at de kun sender en kandidat.

De har henvist til, at EU-traktaten siger, at det er medlemslandenes egen beslutning, hvem der indstilles.