Uhyggelig undersøgelse: Kvælertag og slag i hovedet er hverdag på folkeskolerne

Illustrationsfoto

En ny undersøgelse viser, at over 1000 lærere og børnehaveklasseledere oplever vold mellem elever på ugentlig eller daglig basis.

Det er TV 2, som har udarbejdet undersøgelsen, i samarbejde med Danmarks Lærerforening (DLF).

Danmarks Lærerforening (DLF) har sendt spørgeskemaer ud til 9000 lærere og børnehaveklasseledere, hvor 2426 har svaret. Her vurderer de, at respondenterne er repræsentative for deres medlemmer i den almene folkeskole, når man kigger på parmetre som geografi, køn og alder.

Undersøgelsen viser, at godt halvdelen oplever episoder med vold mellem elever ugeligt eller dagligt.

Har taget en vild drejning

Yderligere giver undersøgelsen indblik ind i, at flere oplever lidt eller markant flere voldsepisoder i dag end for bare fem år siden.

At man ser flere voldsepisoder nu end for bare fem år siden, bakker Helle Stougaard, som er lærer på en skole i Næstved Kommune, op omkring. De er blevet mere udadreagerende, fortæller hun.

“Jeg har ikke tidligere set kvælertag så ofte som nu, og børnene er ikke bange for at slå andre børn i hovedet. Der er episoder, hvor en børnegruppe går sammen om at tæve en anden. Hvor er vi så henne?,” udtaler hun til TV 2.

Ingen forskning på området

Der er ikke tidligere blevet forsket på området, og derfor er undersøgelse fra DIF og TV 2 den første, som omhandler voldelige adfærd blandt elever i folkeskolen.

Dog kan undersøgelse ikke give et klart billede af, hvordan det egentlig står til, da 6574 af de 9000 adspurgte valgte ikke at svare.

Men ifølge Andreas Rasch-Christensen, som er forskningschef hos VIA University College, så giver undersøgelse et fingerpeg om, hvordan det står til på de danske folkeskoler.

“Undersøgelsen bekræfter det billede, vi har af, at voldelig adfærd mellem elever og nogle gange mod lærere er en stigende tendens, som vi skal have taget hånd om,” siger Andreas Rasch-Christensen til TV 2.

Presse-fotos.dk har tidligere skrevet om flere tilfælde med vold på folkeskoler i Danmark.

Du kan læse mere her:

Fødselsdags tæsk: Børn frygter skolen på deres fødselsdag

Trusler, stoffer og seksuelle krænkelser: Forældre slår alarm