Vintermånederne truer indeklimaet: Sådan undgår du skimmelsvamp

Skimmelsvamp
Illustrationsfoto

De kolde måneder nærmer sig med hastige skridt. Det kan være farligt for indeklimaet, da vi blandt andet lufter mindre ud. Det kan i sidste ene føre til skimmelsvamp – noget du dog forholdsvist nemt kan forebygge.

Sommermånedernes dage er efterhånden talte.

Det betyder, at dage med dejlig frisk og lun luft også går på hæld.

Den kommende kolde tid resulterer blandt andet i, at vi bliver nødt til at tørre vores tøj indenfor og lufter mindre ud.

Og det kan have stor betydning for vores indeklima, hvilket kan betyde både skimmelsvamp og fugt i boligen.

I en ny undersøgelse svarer henholdsvis 14% og 15% af danskerne, at de har haft problemer med fugt, skimmelsvamp eller høj luftfugtighed.

Undersøgelsen er lavet af YouGov for Gjensidige og NRGi.

Det beskrives i en pressemeddelelse udgivet af de to sidstnævnte.

Kan være en dyr fornøjelse

Ifølge byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi Bo Halm Andersen, er indeklimaet særligt vigtigt at huske i vintermånederne.

Hvis man ikke tænker over det i tide, kan det nemlig hurtigt blive en omfattende og dyr fornøjelse, der blandt andet kan resultere i skimmelsvamp.

“Manglende udluftning kan føre til kondens og fugt. Det kan skade boligen og ødelægge indeklimaet i hjemmet. Det kan fx vise sig som fugt omkring vinduer og få tapet til at løsne sig fra væggene. Det er skader, der efterfølgende kræver reparation eller udskiftning. I værste fald kan det resultere i skimmelsvamp i boligen. Og hvis der ikke bliver taget hånd om det, kan det betyde, at du står over for omfattende udbedringer og renovering.”

Sådan undgår du skimmelsvamp

Lene Rasmussen, der er skadesdirektør i Gjensidige mener også, at alle bør kende til de forebyggende tiltag man kan gøre sig.

Sådan undgår man nemlig ret nemt skimmelsvamp og fugtskader, der både kan skade boligen, men også helbredet.

“Vi ved, at eksempelvis skimmelskader kan være drilske og svære at udbedre. Derfor er det også vigtigt for os, at folk er opmærksomme på, hvordan de bedst muligt undgår for meget fugt i hjemmet. Selvom det kan være træls i de kolde vintermåneder, er fx udluftning et nemt og godt greb. Ligesom at tørre tøj i rum med udluftning er det. Det er små ting, der kan være med til at gøre forskellen på, om du kommer til at opleve problemer med fugt eller ej,” siger hun.

På grund af risiko for svamp tilbagekalder Rema 1000 og Nemlig.com i samarbejde med producenten en drikkevarer, oplyser Fødevarestyrelsen.

Skimmelsvamp