Russisk fragtskib med sprængfarlig last: ‘Suspekt’ i dansk farvand

Et fragtskib med en stor, potentielt farlig last har ligget stille i flere timer i norsk farvand, og dets rute er nu genstand for stor bekymring.

Skibet, der går under navnet Ruby, transporterede oprindeligt en last på 20.000 ton ammoniumnitrat, et yderst sprængfarligt stof.

Det skulle ifølge DR have passeret gennem dansk farvand, men nu tyder det på, at planerne har ændret sig.

Ammoniumnitrat er kendt for sin farlighed og er det samme stof, der førte til en katastrofal eksplosion i Beirut i 2020, der dræbte mere end 200 mennesker.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Skærmbillede fra Vesselfinder.

Ruby’s last er hele syv gange større end den, der eksploderede i Beirut.

Skibet har allerede været en del af flere skræmmende episoder. Ifølge DR har det tidligere været afvist af både Norge og Sverige på grund af skader på ror og revner i skroget, hvilket øger risikoen for en farlig situation.

Hvad ligger bag skibets mystiske færdsel?
Fredag aften var der bestilt en lods til Ruby for at navigere det sikkert gennem dansk farvand. Dog oplyser DR, at der nu ikke længere er en lods bestilt, hvilket efterlader situationen usikker.

Ifølge Søfartsstyrelsen kræves det normalt ikke, at større skibe har en lods ombord, men i Rubys tilfælde – grundet den farlige last – var det et påbud.

Eksperter advarer om, at Ruby kan være en del af en større russisk hybridkrig, hvor misligeholdte skibe bevidst placeres i strategiske farvande.

Dette er særligt bekymrende i lyset af skibets ophold tæt på Nato-installationer ved Tromsø og norske olie- og gasinstallationer ved Bergen.

Senioranalytiker Jacob Kaarsbo fra Tænketanken Europa udtalte til DR, at skibets bevægelser er “suspekte” og sandsynligvis handler om at teste de nordiske landes reaktioner.

Lige nu foregår en stor politiaktion, hvor der er afspærret flere steder. Politiet er massivt til stede.