Rådet for Sikker Trafik med opråb: Stop de hurtige elcykler

Elcykel - Rådet for Sikker Trafik
Illustrationsfoto.

I takt med at elcyklerne bliver mere populære, råber Rådet for Sikker Trafik nu op, og budskabet er klart: Stop de alt for hurtige af slagsen. Blandt andet har bekymringen om hurtige elcykler, der ofte overhaler andre cyklister med høj fart, har fået rådet til at kræve en gennemgang af de gældende regler.

Ulovlige elcykler i trafikken

Mange cyklister kan måske ikke skelne mellem de forskellige typer elcykler. Nogle, såsom speed pedelecs, har særlige regler, mens andre modeller slet ikke må bruges på offentlige veje.

Rådet for Sikker Trafik peger på, at denne forvirring kan føre til, at både lovlige og ulovlige elcykler bliver anvendt forkert, hvilket skaber en potentielt farlig situation for alle trafikanter.

Ifølge Jakob Bøving Arendt, direktør for Rådet, er det ikke kun de ulovlige cykler, der udgør et problem. Mange cyklister kender ikke de præcise regler og risikerer derfor ubevidst at overtræde dem.

Forslag til forbedringer fra Rådet for Sikker Trafik

Rådet for Sikker Trafik foreslår blandt andet i udtalelser til DR, at der bør indføres nummerplader på hurtige elcykler. Dette kunne gøre det lettere for politiet at identificere ulovlige køretøjer, især i tilfælde af uheld. Arendt mener, at dette ville give en bedre oversigt over, hvilke køretøjer der færdes på vejene.

Derudover diskuteres muligheden for hastighedsgrænser for elcykler i byområder, inspireret af tiltag i andre lande som Holland. Der kunne også være behov for at overveje krav om hjelmbrug for alle elcyklister, uanset type.

Alvorlige uheld som wake-up call

Rådet henviser i DRs artikel til en nylig undersøgelse, hvor 9 procent af elcyklisterne angav, at de havde kørt på en cykel, der kunne køre hurtigere end de lovlige grænser.

Det understreger altså behovet for handling, især da ulovlige elcykler kan føre til alvorlige uheld.

Et eksempel på dette er en hændelse i Hvidovre, hvor en cyklist blev lammet efter at være blevet påkørt af en ulovlig elcykel.

Oplysning er nøgleordet

Rådet for Sikker Trafik opfordrer alle til at blive bedre informeret om reglerne for elcykler.

Det er afgørende, at både nuværende og kommende elcyklister forstår, hvilke modeller der er lovlige, for at sikre en mere sikker trafikoplevelse for alle.

Med den stigende popularitet af elcykler er det tid til, at politikerne tager fat på disse udfordringer og skaber klare retningslinjer for brugen af elcykler i Danmark, hvis det stod til Rådet for Sikker Trafik.

Nu indrømmer TikTok, hvor mange videoer du skal se, før du bliver afhængig. Det er formentlig mindre, end ud tror.

onp