Fotobøger med samme koncept skaber forvirring og frustration

Illustrationsfoto.

To fotografer befinder sig mildest talt i en uheldig situation. Snart udgiver de begge bøger, der til forveksling kunne minde om hinanden.

I november udgiver to fotografer hver især deres bøger, men der er et lille problem: bøgerne har samme koncept og stort set samme titel.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

Bøgerne har henholdsvis fået tildelt navnene København før og nu og København før og nu – Byen fra skyen, og det er fotograferne Christian Nielsen og Nicolas Cosedis, der står bag.

Inden den opsigtsvækkende opdagelse var det hensigten, at bøgerne skulle udgives med seks dages mellemrum.

I et opslag på det sociale medie Instagram giver fotograf Christian Nielsen udtryk for, at bøgerne allerede nu har skabt forvirring blandt købere.

‘Jeg er godt klar over, at jeg ikke er den første i verden til at genskabe gamle fotos. Jeg er ikke engang den første til at udgive en bog med titlen ‘København før og nu’, det gjorde eksempelvis Svend Aakjær allerede tilbage i 1949, men under alle omstændigheder er det her en enormt frustrerende og ærgerlig situation,’ siger Christian Nielsen i sin Instagram-video.

To bøger, samme koncept

Christian Nielsen har næsten 100.000 følgere på Instagram, og på sin profil deler han flittigt gamle billeder af København.

Typisk tager han udgangspunkt i et hundrede år gammelt fotografi og giver det et nutidigt tvist.

‘Man skal bruge samme type linse, have samme størrelsesforhold og stå det helt samme sted,’ har fotografen tidligere fortalt mediet.

Tilbage i juli meddelte Christian Nielsen så, at han udkommer med sin første fotobog. Det er en bog som har været snart to år undervejs og som hans følgere har efterspurgt.

I starten af september offentliggjorde fotograf Nicolas Cosedis efterfølgende, at han ligeledes udkommer med sin fotobog.

En tidsrejse

Fotograf Nicolas Cosedis skriver på Instagram, at han har arbejdet på fotobogen siden 2020. Her deler Nicolas Cosedis også hyppigt billeder ud af København til sine knap 170.000 følgere.

Forlaget, der udgiver Nicolas Cosedis fotobog beskriver bogen som en ‘tidsrejse i tekst og billeder af en by i konstant forandring’.

Fotografen har været på jagt efter de bedste billeder af København fra de seneste 100 år og sammenligner dem med sine egne fotografier.

Fotobogen er desuden lavet i samarbejde med arkitekturkritiker Holger Dahl, der bidrager med viden og nye perspektiver om byen.

Ingen spændinger

For Christian Nielsen har det dog været et chok at finde ud af, at Nicolas Cosedis arbejder med samme koncept.

Han ønsker dog ikke at skabe spændinger mellem sin fotografkollega, men agter omvendt at mindske forvirringen.

Hverken Christian Nielsen eller Nicolas Cosedis vil kommentere på sagen yderligere. Christian Nielsen oplyser desuden, at deres respektive forlag er blevet enige om ikke at udtale sig mere i forbindelse med udgivelserne.

Mads Mikkelsen reddede Jarl Friis-Mikkelsens liv.