De danske fjorde i fare: Stort iltsvind allerede

Illustrationsfoto

Iltsvind er blevet målt i ti danske fjorde indtil videre i 2024

Grumset vand, fedtemøg og døde havbunde spreder sig i de danske fjorde.

Indtil videre er der i 2024 blevet målt kraftigt iltsvind i otte fjorde og moderat iltsvind i to fjorde.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse på baggrund af målinger fra Miljøstyrelsen.

I samme periode sidste år var der tale om kraftigt og moderat iltsvind i henholdsvis fem og tre fjorde, påpeger organisationen. 

– Det er enormt bekymrende, at vi allerede her midt i august kan konstatere et så voldsomt niveau af iltsvind. Det er ikke normalt, og det tegner ikke godt for det liv, der er tilbage i fjordene, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i organisationen.

Problemerne med iltsvind vokser gennem sommeren. Men de seneste målinger viser ifølge Danmarks Naturfredningsforening, at iltsvindet er to til tre uger længere fremme i forhold til iltsvind i danske farvande generelt på samme tid sidste år.

Derfor frygter organisationen, at det danske havmiljø kan gå ind i et efterår med historisk omfattende iltsvind.

Sidste år bragte Berlingske en længere fotoserie af golde havbunde rundt i Danmark, der visualiserede de danske farvandes tilstand.

Billederne af farvande stort set uden liv satte fart på debatten om havmiljøets tilstand og fik flere politikere til at reagere med udsagn om, at der skulle gøres noget hurtigst muligt. 

– Det er særligt landbruget, som har et stort ansvar i at gå konstruktivt ind i de her ordninger og melde areal ind, der skal omlægges og udtages. Det skal gå stærkt, siger Maria Reumert Gjerding videre i meddelelsen.

Det er særligt i Jylland og på Fyn, at iltsvindet er kommet tidligere.

Langt størstedelen af det sydfynske øhav er lige nu ramt af iltsvind, og blandt andet Faaborg Fjord har modsat sidste år allerede været ramt af kraftigt iltsvind denne sommer.

Det samme gælder Ringkøbing Fjord på den jyske vestkyst, mens iltsvindet også er kommet tidligere i både Horsens og Vejle Fjord på østkysten. I begge fjorde er der indtil nu målt moderat iltsvind.