Chok: Børnearbejde med asbest afsløret i Danmark

En chokerende sag er kommet frem i Danmark, hvor borgmesteren i kommunen bekræfter, at seks unge mellem 12 og 16 år har været involveret i ulovligt børnearbejde med asbest for virksomheden. Borgmesteren beskriver situationen som “forkastelig” og udtrykker stor bekymring for de unge.

Børnearbejde er blevet afsløret i Danmark. Mindst tre af seks unge har arbejdet med det sundhedsskadelige materiale asbest.

De resterende tre børn har også haft tilknytning til virksomheden. Deres specifikke arbejdsopgaver er endnu ikke afklaret. Borgmesteren kræver en grundig efterforskning for at afdække alle aspekter af denne alvorlige sag om børnearbejde.

Det skriver TV 2, som tidligere har belyst lignende forhold. To børn i alderen 14 til 15 år blev udsat for farligt arbejde i Sønderborg Kommune uden de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Nu er der tale om Odsherred Kommune, hvor borgmesteren altså bekræfter forholdene.

Det står også klart, at der altså er foregået børnearbejde i virksomheden LM Multiservices.

Ejerne af LM Multiservices har sagt til Radio IIII, at de ikke vidste, hvad asbest var, før de satte den 14-årige og 15-årige ud på byggepladsen, skriver Ritzau.

‘Men vi er alle bare mennesker. Der er ingen, som har haft en forudsætning om at ville skade andre,’ sagde Tobias Nielsen, der er medejer af virksomheden, til Radio IIII i tirsdags og fortsatte:

‘Det er selvfølgelig en fejl af os, at vi ikke har tjekket 100 procent op på det. Det er selvfølgelig meget beklageligt for forældre og involverede parter i sagen’

Borgmester Karina Vincentz påpeger til TV 2, at de involverede unge ofte kommer fra vanskelige baggrunde og mangler de ressourcer, der er nødvendige for at beskytte dem selv.

Hun forklarer altså også, at hun kender til det nu højere antal af børn i sagen om børnearbejde.

Betaling for børnearbejde med elektronik

Ifølge borgmesteren er de unge blevet betalt kontant og med elektronik for deres nattearbejde, hvilket hun ser som en alvorlig udnyttelse af børn. Kort sagt, børnearbejde.

“Det er stærkt forkasteligt og tangerer virkelig til udnyttelse af børn og unge, og det kan man kun tage kraftigt afstand fra,” siger hun.

Sagen rejser vigtige spørgsmål om børns rettigheder og beskyttelse i Danmark. Hvordan kan vi sikre, at ingen børn bliver udsat for farlige arbejdsforhold? Hvilke tiltag kan implementeres for at forhindre, at sådanne situationer opstår i fremtiden? Spørgsmålene er mange.

Samtidig understreger borgmesteren til TV2 behovet for øget oplysning og bevidsthed om de risici, der er forbundet med både børnearbejde og ulovligt arbejde, og hvordan det kan påvirke de sårbare i vores samfund.

Tårnhøje flammer raserede en bygning ved en folkeskole tirsdag aften. Flere brandstationer blev tilkaldt for at hjælpe med slukningen.