Årets bedste debutant modtager prestigefyldt pris

Litteraturfestivalen Bogforum nærmer sig, og i den forbindelse kåres årets bedste skønlitterære debutant med Bogforums Debutantpris.

Traditionen tro kåres årets bedste skønlitterære debutant på åbningsdagen af Danmarks største litteraturfestival Bogforum.

Debutantprisen går helt tilbage til 1993. Med udmærkelsen ønsker Bogforum at skabe opmærksomhed om stærke, nye navne i den danske litteratur.

Udover en økonomisk tilskyndelse på 50.000 kroner til at fortsætte sin forfatterkarriere, giver prisen tilmed en ekstra opmærksomhed fra presse, boghandlere og læsere.

Blandt tidligere vindere af den prestigefyldte pris finder man navne som Amina Elmi, Kristin Vego, Kaspar Colling Nielsen, Tine Høeg, Morten Pape, Yahya Hassan, Christian Jungersen, Amalie Langballe, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Thomas Rydahl, Knud Romer og Fine Gråbøl.

I år er Ulrikke Bak, Linea Maja Ernst, Inger Smærup Sørensen og Gustav Valdemar Strange blevet udvalgt til shortlisten. De er udvalgt blandt 62 indstillede værker fra 32 forlag.

De står henholdvis bag værkerne Love Looks Bleak (Amulet), Kun til navlen (Lindhardt og Ringhof), Dødsbo (Grif) og Til alle dem der vil forlade mig (Gyldendal).

62 værker indstillet til Bogforums Debutantpris

Derudover består juryen bag Bogforums Debutantpris af fire dedikerede læsere med forskellige erhvervsmæssige baggrunde. Nemlig en boghandler, en biblioteksansat, en universitetsansat og en juryformand.

Og de glæder sig over den store skrivelyst blandt danske forfattere.

‘Med hele 62 indstillede titler i år, må man bare glædeligt konstatere, at der bliver skrevet på livet løs i Danmark anno 2024. Og det er netop det levede liv, der optager mange af debutanterne. Særligt ser vi i juryen, at mange af debutanterne har haft nedbrydelsen af tabuer som en litterær drivkraft. I det hele taget er der en optagethed af at skildre overskridelser af grænser, magtforskydninger og magtrelationer – både i det nære og i et samfundsmæssigt perspektiv. At der er noget på spil, vidner de fire shortlistede, i øvrigt meget forskelligartede, værker også om – det lover godt for fremtidens danske litteratur’, siger forperson for juryen, Gro Frank Rasmussen, i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

Vinderen af Bogforums Debutantpris offentliggøres fredag den 1. november på Bogforum. Dette sker i forbindelse med den officielle åbning klokken 11.15 på Store Scene.

Her vil juryforpersonen forklare valget af de fire værker på shortlisten og derefter udpege vinderen.

For at læse mere om Bogforum 2024, herunder program og billetsalg, kan du besøge  www.bogforum.dk.

Nordisk Råds litteraturpris blev udddelt tirsdag aften. Forfatteren løb med prisen for sin “omfattende, men også lavmælt roman”.