Trods uafgjort resultat: God EM-stemning i København

Det danske fodboldlandshold har fordoblet sin pointhøst ved EM-slutrunden i Tyskland, men er stadig under pres før gruppespillets sidste runde.

Det er status, efter at Danmark og England torsdag spillede 1-1 i Frankfurt efter en opløftende dansk indsats mod et af verdens bedste landshold.

Midtbanespilleren Morten Hjulmand stak ud med kampens bedste danske aktion, da han med en forrygende langskudsscoring udlignede Harry Kanes føringsmål. Begge scoringer faldt i første halvleg.

Danmark har EM-skæbnen i egne hænder. Med en sejr over Serbien på tirsdag, går Danmark videre som et af gruppens to bedste hold.

Et point kan også vise sig at være nok til direkte avancement eller stille Danmark gunstigt i et eventuelt treerregnskab, hvor seks lande kæmper om fire pladser i ottendedelsfinalerne. Et nederlag er sandsynligvis lig med dansk exit.

Christian Eriksen startede inde mod England og tangerede Simon Kjærs landskampsrekord, da anføreren sad på bænken i hele kampen. Begge står nu noteret for 132 landskampe i rødt og hvidt.

Gruppekampen blev spillet under fuld overdækning i Frankfurt, og i den lune testosterongryde dannede de mange tusind danskere og englændere en entusiastisk ramme om kampen – også set i lyset af, at de ikke blev gengældt med blændende spil.

I første halvleg sled begge hold med at få noget ud af sit etablerede angrebsspil, men to unødvendige boldtab gav to højdepunkter i form af to mål.

I det 18. minut tøvede Victor Kristiansen for længe med at få afleveret bolden, og den blonde back blev fuldstændig overrumplet af Kyle Walker, som stjal kuglen og driblede ind i feltet.

Hans sløje indlæg blev rettet af, og så endte Harry Kane med at være helt fri foran mål. Alletiders engelske topscorer kunne ikke undgå at score på den store mulighed.

Kasper Schmeichel skældte og smældte på Victor Kristiansen, men den 21-årige dansker skulle få taget personlig revanche.

I det 34. minut var det nemlig Kristiansen, der opfangede en sløj engelsk aflevering midt på banen. Han sendte den videre til Morten Hjulmand, som fyrede kanonen af, så bolden sejlede i mål via den ene stolpe.

Hjulmand forstod et kort øjeblik ikke selv, hvordan han havde ramt bolden så perfekt, og flere holdkammerater på både bænk og banen tog sig til hovedet i forundring, inden de begyndte deres jubel.

Mens de danske fans stadig var i gang med at vælte oveni hinanden af glæde, kunne de læse på stadionets storskærm, at Hjulmands spark var fra 28 meter, og bolden havde en hastighed på 114 kilometer i timen.

Med tanke på at gruppekonkurrenterne Slovenien og Serbien tidligere torsdag havde spillet 1-1, ville uafgjort ikke være noget helt dumt resultat for hverken England eller Danmark.

Det afspejlede sig også i de to holds begrænsede villighed til at jagte sejren helhjertet i anden halvleg.

Englænderne håbede på fodboldmagi fra en af holdets mange stjerner, mens Danmark trods lang boldpassager ikke fik skabt store målchancer i åbent spil. Til gengæld fightede danskerne hårdt for at få det ene point, og arbejdsindsatsen blev tydeligt påskønnet af de danske roligans.

England var tættest på at tage sejren. Kasper Schmeichel slap i en sekvens heldigt fra at være kommet på mellemhånd, stolpen reddede ham i en anden, da Phil Foden forsøgte sig, før Schmeichel senere selv tog sig af Ollie Watkins’ frie skud i feltet.

De forsøg var tættere på end danske langskud fra Christian Eriksen, Mikkel Damsgaard og Pierre-Emile Højbjerg, mens Andreas Christensen kom til Danmarks største mulighed efter et hjørnespark i slutfasen, men ramte bolden skævt.