Temu, Shein og AliExpress: Kinesiske gigantvirksomheder sælger giftige varer

Tøj fra Shein og Temu
Gigantvirksomheden Temu, er en af tre kinesiske virksomheder, der er blevet taget i at sælge giftige varer.

Temu, Shein og AliExpress – alle tre er steder, hvor folk verden over shopper tøj, gadgets og alverdens andre ting til billige penge. Men du skal være forsigtig, nu er der nemlig fundet giftige stoffer i deres varer.

Det franske nyhedsmedie AFP oplyser onsdag i en artikel, at Seouls myndigheder har fundet giftige stoffer i de kinesiske giganters varer.

Afsløringen kommer på bagkant af de kinesiske virksomheders popularitet er eksploderet. Med deres ustyrligt store udvalg og billige priser, er pendanter i vesten oftere og oftere blevet fravalgt.

Ifølge AFP, har virksomhedernes pludselige store popularitet også resulteret i en slækkelse på blandt andet sikkerhedsstandarden.

Derfor har både EU og de sydkoreanske myndigheder i Seoul jævnligt lavet inspektioner af varer købt på hjemmesiderne.

I den seneste inspektion bongede 144 produkter fra Shein, Temu og AliExpress ud, da “de ikke levede op til de juridiske standarder.”

Kræftfremkaldende stoffer, infertilitet og leverforgiftning

Nogle sko fra Shein viste sig at indeholde betydlige mængder af ftalater – hele 229 gange over den lovlige grænse. Et kemikalie, der bliver brugt til at gøre plastikken mere fleksibel i skoen.

“Ftalat-baserede blødgørere påvirker reproduktive funktioner såsom reduktion af sædceller og kan forårsage infertilitet og endda for tidlig fødsel.”Det udtaler en embedsmand fra Seouls miljøsundhedsteam til AFP. Og tilføjer yderligere.

“Det er klassificeret som et humant kræftfremkaldende stof af Det Internationale Kræftinstitut. Derfor bør der udvises særlig forsigtighed for at undgå langvarig kontakt med den menneskelige krop.”

I to neglelakker fra Shein, fandt man både Dioxan og methanolkoncentrater, der overskred den tilladte grænse.

Men det er ikke kun Shein, der er blevet fældet af inspektionen.

I nogle sandaler man havde købt fra Temu, fandt myndighederne bly i sålerne. Her var niveauerne over 11 gange den tilladte grænse.

Fjernet fra hylderne

Konsekvenserne for Temu og Shein, er da også iøjnefaldende.

“Efter at have modtaget besked fra Seouls byregering, iværksatte vi straks en intern undersøgelse,” udtaler en talsmand fra Temu til AFP.

Ifølge en regeringserklæring, har en embedsmand fra Seoul også bedt om at få produkterne fjernet fra salg.

“Produkter, der overskrider den lovlige grænse, er produkter, der kommer i direkte kontakt med kroppen. Det er ting som lædersandaler og hatte, så derfor bør borgerne være særligt opmærksomme,” siger Kim Tae-hee, der er embedsmand i hovedstaden.

Og det skulle angiveligt have haft en effekt, for nu er produkterne blevet fjernet fra Temus hjemmeside.

“Vi har hurtigt fjernet disse produktlister fra vores globale markedsplads og forbedrer vores systemer og vejledning til forhandlere for at sikre, at de overholder sikkerhedsstandarder og lokale regler,” siger talsmanden fra Temu.

Artiklen melder ikke ikke noget om, hvilke juridiske standarder AliExpress har overskredet.

I en anden sag, har et supermarked lavet en stor brøler. Her stødte flere kunder nemlig på et salgsskilt, hvor varen stod til 0,-