Selvmord og drabsforsøg i psykiatrien: Stor whistleblowersag

Regionspsykiatrien i byen skal have ny afdelingsledelse i kølvandet på en whistleblowerhenvendelse om en psykiater.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Den nuværende ledelse har haft sidste arbejdsdag. Årsagen fremgår ikke. Regionen skriver blot, at der er tale om en gensidig aftale.

Efter henvendelsen via regionens whistleblowerordning i januar blev psykiateren hjemsendt i februar.

Den anonyme whistleblower var bekymret for kvaliteten af psykiaterens arbejde. Henvendelsen indeholdt ifølge regionen 13 specifikke patientforløb.

Ifølge mediet Frihedsbrevet, som har dækket sagen, er et selvmord og to drabsforsøg blandt sagerne. Det samme er en række voldelige overfald, skriver mediet.

Frihedsbrevet beskriver en mail sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvori regionen lister 21 kritikpunkter op af psykiateren.

Et kritikpunkt lyder ifølge Frihedsbrevet, at patienternes farlighed ikke er blevet vurderet. Desuden er psykiaterens vurdering af patienters risiko for selvmord “kortfattet”.

Efter psykiaterens hjemsendelse fik de ansatte i maj besked om, at han var blevet opsagt.

Ifølge Frihedsbrevet har ledelsen i Regionspsykiatrien Randers dog været bekendt med kritikken længe før henvendelsen.

I 2019 slog en ansat på afdelingen alarm. Vedkommende advarede i en mail til Styrelsen for Patientsikkerhed om psykiaterens tilgang til at behandle psykiatriske patienter.

Frihedsbrevet har siden januar 2023 haft kendskab til fem tilfælde, hvor den øverste ledelse i psykiatrien i Randers er blevet advaret.

Regionen skriver mandag, at flere undersøgelser er i gang.

Man er ved at identificere patienter fra afdelingen, hvor psykiateren har arbejdet, og hvor det skal vurderes, om der er behov for en gennemgang af deres behandling.

1500 patienter, der har været indlagt på afdelingen, og som har været udredt eller behandlet af psykiateren, er blevet identificeret.

Berørte patienter vil blive kontaktet af regionen.

En personbil og en lastbil kolliderede mandag morgen på en hovedvej. Nu er der nye oplysninger omkring tilstanden på bilisten.

Arkivfoto.