Sådan forbrænder du mere på din gåtur – uden at gå længere eller hurtigere

Gåtur
Illustrationsfoto.

Når du tager en gåtur, er det ikke kun distancen eller hastigheden, der tæller. Forskere fra University of Milan har opdaget, at måden, du bevæger dig på, kan have en stor indflydelse på, hvor mange kalorier du forbrænder

Et hold af forskere fra University of Milan har opdaget, at pauser under din gåtur kan booste forbrændingen markant.

Det lyder måske lidt mærkeligt, at du skulle kunne forbrændre mere på din gåtur ved at holde pause. Lad os forklare.

Gåture er kendt for at fremme sundhed og forlænge livet, men for at maksimere effekten kan du med fordel ændre din tilgang. Ifølge forskerne er det ikke nok blot at gå uafbrudt, det kan faktisk være en fordel at inkludere pauser i din gåtur.

Pauser kan øge iltoptaget

I studiet blev ti personer testet, mens de tog en gåtur på enten løbebånd eller trappemaskine.

Deltagerne blev bedt om at gå en fast distance, men skulle skiftes til at holde pauser efter forskellige intervaller. Resultaterne var klare. Dem, der holdt pauser hvert 10. eller 30. sekund, forbrugte mellem 20 og 60 procent mere ilt end dem, der gik hele vejen uden stop.

Ifølge forskerne er iltoptagelse et vigtigt mål for, hvor meget energi kroppen bruger under aktivitet. Deltagerne, der gik uden pauser, holdt en konstant hastighed, men deres samlede energiforbrug var lavere. Sådan skriver Illustreret Videnskab.

Samme mønster ved trappegang som ved gåtur

Denne opdagelse gælder også, når det kommer til at gå op ad trapper. Her viste det sig, at de, der tog pauser på sin trappe-gåtur, forbrændte mere energi end dem, der konstant bevægede sig.

Francesco Luciano, en af forskerne bag studiet, forklarer til The Guardian:

“Vi bruger mere energi på at få gang i kroppen end holde den i gang – ligesom når en bil bruger mere brændstof under den første del af køreturen end den sidste”

Selvom undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, ikke angiver, hvor længe pauserne bør være, åbner den op for interessante muligheder. Du kan altså nemt optimere din næste gåtur.

Så næste gang du snører skoene til en gåtur, husk at inkludere korte pauser for at maksimere din forbrænding. Det kan være nøglen til en sundere livsstil!

Husk p-skiven på søndag – undgå uhyggelige beskeder i forruden