Politikere politianmelder for chikane og trusler: ‘Stigende tendens’

Chikane og trusler mod lokalpolitikere i landets kommuner har ført til otte politianmeldelser på et år.

Det skriver mediet DK Nyt, der har søgt aktindsigt i alle landets kommuner.

Tallene dækker over en periode fra august 2023 til august 2024.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Lotte Bøgh Andersen kalder tallene for bekymrende, da det kan betyde, at kommunalpolitikere er mindre villige til at sidde i byrådene.

– Vi skal huske på, at det har negative konsekvenser for os alle sammen som borgerne i det her samfund.

– Hvis der er nogle mennesker, som afholder sig fra at stille sig til rådighed i forhold til at blive lokale politikere, så lider vi jo alle sammen under det, siger Lotte Bøgh Andersen.

En af de politikere, der er blevet udsat for chikane, er Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S).

Hun har ifølge DK Nyt modtaget to mails, der førte til politianmeldelse. Før i tiden var hun parat til at debattere med alle på de sociale medier, men i dag beskytter hun sig selv.

– Nu er jeg begyndt at blokere nogle for at passe på mig selv. Så det gør noget ved den demokratiske samtale, at man bliver udsat for den slags, siger Trine Græse til DK Nyt.

Ud over Gladsaxe har kommunerne i Fredensborg, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, København, Langeland, Lolland og Rudersdal foretaget politianmeldelser på baggrund af chikane eller trusler mod lokalpolitikere.

13 af landets i alt 98 kommuner oplyser til mediet, at de i løbet af perioden fra august 2023 og et år frem har behandlet sager om chikaner og trusler mod kommunalpolitikere.

Tallene dækker kun over et år, og det er derfor uvist, om der før i tiden har været flere eller færre sager.

Professor Lotte Bøgh Andersen tror dog, at tendensen er stigende.

– Vi har ikke et tal på det over tid, men vores vurdering er, at det bliver et større problem på grund af de sociale medier, siger hun.

I juni i år vakte det stor opsigt, da statsminister Mette Frederiksen (S) blev overfaldet på Kultorvet i København af en beruset polsk mand.

Statsministeren blev slået på højre arm. Hun fortalte kort efter, at hændelsen havde sat psykiske spor.

Den polske mand blev senere fundet skyldig i vold mod person i offentligt hverv og udvist af Danmark.