Peter Hummelgaard til nordisk Justitsministermøde: “Brug for fælles front”

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mødes fredag med repræsentanter fra tech-giganterne Google, Meta, Snapchat og TikTok.

Mødet finder sted i Uppsala i Sverige i regi af Nordisk Justitsministermøde.

Opdraget er at diskutere, hvordan man kan intensivere indsatsen mod misbrug af digitale tjenester til organiseret kriminalitet.

– Vi har set mange eksempler på, hvordan banderne bruger sociale medier og krypterede beskedtjenester til at planlægge alvorlig kriminalitet og rekruttere helt unge mennesker til at udføre det beskidte arbejde, siger Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar.

Til Nordisk Justitsministermøde deltager ministre fra Sverige, Norge, Finland, Island, Færøerne og Grønland.

Bandekriminaliteten har de seneste måneder vist sig at have et større tværnationalt snit.

Konflikter går over landegrænserne, og kriminelle fra Sverige er blevet sendt til Danmark for at skyde og kaste med håndgranater.

– Mine nordiske kolleger og jeg er enige om, at der er brug for en fælles front for at få greb om det her problem, siger Peter Hummelgaard i kommentaren.

Det er blevet afdækket, hvordan bander bruger de sociale medier til at rekruttere nye kriminelle. Her har der figureret betalingslister over forskellige kriminelle ydelser som skyderier.

– En del af det er at insistere på, at techgiganterne lever op til deres ansvar, så deres platforme ikke fungerer som arnested for alvorlig kriminalitet. Derfor ser jeg også frem til mødet senere i dag, hvor vi får lejlighed til at drøfte netop det med repræsentanter fra branchen, siger Peter Hummelgaard i kommentaren.

Mødet finder sted fra 12.30-14.00, hvorefter ministrene ventes at udtale sig om møderne.