Nu skal corona-håndteringen evalueres

For fem millioner kroner skal Vive levere en evaluering af håndteringen af coronakrisen i Danmark.

En evaluering af håndteringen af coronakrisen har nu fået det sidste grønne lys til at gå i gang.

Det er sket ved, at Folketingets Finansudvalg har tiltrådt et aktstykke, der sender fem millioner kroner til Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velværd, der skal stå for evalueringen.

Evalueringen ventes at kunne blive præsenteret i efteråret 2025.

Et flertal i Folketinget støttede evalueringen i maj efter et langt forløb.

Tidligere havde regeringen bestående af Moderaterne, Socialdemokratiet og Venstre holdt på, at behovet ikke var der. I 2023 stemte partierne eksempelvis nej til et forslag om en evaluering.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sad også som statsminister under coronakrisen, og både Venstre og Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, har tidligere krævet en evaluering både under og efter epidemien.

Socialdemokratiet valgte dog først at støtte en undersøgelse, da det gik fra en officiel kommission, der undersøger beslutningerne under pandemien, og som Lars Løkke tidligere har ønsket, til at være en evaluering foretaget af Vive.

– Vi stemmer ja, fordi vi er kommet lidt på afstand af pandemien. Og når vi er det, så er det naturligt at se på, hvad vi allerede har undersøgt, og hvad vi mangler at evaluere, sagde daværende sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til Ekstra Bladet i maj.

Han sagde videre, at han mente tidligere forslag om en kommissionsundersøgelse var “polemisk og politisk”. Hvor den vedtagne evaluering var en “meget saglig retning”.

Evalueringen skal undersøge otte spørgsmål. Det er blandt andet effekten af tiltag som teststrategi og nedlukninger på smittespredningen, og hvordan samspillet var mellem regeringen, sundhedsmyndigheder og kommuner og regioner.

Tre personer er kvæstede på Christiania efter en uhyggelig hændelse har foregået. Politiet er talstærkt til stede og efterforkser nu sagen.