Mange grise kollapset og døde

67 grise var døde eller døende grundet overophedning efter at have været i en svinetransport

Ventilationssystemet på en østjysk svinetransport fungerede ikke godt nok, og knap hver tiende af de 680 grise om bord enten døde eller var døende, da de en septembermorgen for fire år siden skulle køres til slagtning, lyder det i et anklageskrift fra Sydøstjyllands Politi.

Nu går anklagemyndigheden efter en fængselsstraf til føreren af svinetransporten, mens det ansvarlige Kolding-baserede selskab kræves idømt en bøde.

Forsvarsadvokat Niels Christian Strauss repræsenterer både chauffør og transportselskab. Han oplyser, at begge nægter sig skyldige.

Overophedning, kredsløbskollaps og chock var ifølge sagens anklageskrift årsagen til, at 67 ombordværende grise under transporten enten døde eller var døende, da transporten nåede frem.

De medtagne grise befandt sig på svinetransportens tre nederste dæk, da den tidligt om morgenen den 25. september 2020 satte kursen fra stalden ved Skanderborg til samlingsstedet i Egtved.

Det fremgår af anklageskriftet, at den utilstrækkelige ventilation medførte en temperatur, som var for høj til, at grisene kunne klare det, og at det efter anklagemyndighedens opfattelse var en overtrædelse af den dagældende dyreværnslov.

Både føreren af svinetransporten og transportselskabet bør efter anklagemyndighedens opfattelse straffes.

På sin hjemmeside bryster transportselskabet sig af, at være “transparent omkring grisenes sundhed” og at selskabet har været med til at forbedre den udvikling inden for svine transport, der er pågået fra 1990’erne og frem til i dag.

Hvad angår den konkrete transport den 25. september 2020 ser det billede, som anklagemyndigheden tegner, imidlertid anderledes ud.

Behandlingen af grisene havde ifølge anklageskriftet karakter af mishandling, og grisene blev udsat for “den højeste grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe”, lyder anklagen.

Sagen skal behandles fredag i den kommende uge ved Retten i Kolding.

Hos Dyrenes Beskyttelse giver sagen direktør Britta Riis anledning til at kritisere den kontrol, der er på området.

– Den aktuelle sag viser, hvor hurtigt det kan gå galt med varme og ventilation på grisetransporter. Her overlevede grisene ikke engang den korte tur til samlestedet. Og desværre er det et aspekt af den enorme danske eksport af smågrise, som der slet ikke er god nok kontrol med, siger direktøren i en skriftlig udtalelse fra organisationen.

En tilsyneladende almindelig dag i børnehaven udviklede sig pludselig dramatisk, da en hændelse kort før lukketid førte til et uventet opkald til alarmcentralen. Nu rejser episoden flere spørgsmål, mens Presse-fotos.dk er kommet i besiddelse af et internt dokument