Læge advarer mod kræft symptomer: Søg hjælp hvis du oplever dette

Kræft
Illustrationsfoto

Hvert år får mange tusinde danskere konstateret kræft. Sygdommen kan skyldes mange ting, og der er mange kræft symptomer man nemt kan overse.

Man siger, at man ikke kan gå gennem et liv uden at få kræft ind på livet. Det fortæller noget om, hvor udbredt den berygtede sygdom er.

Det er dog desværre ikke altid, at man opdager kræft symptomerne i tide. Derfor kan det også være svært at få den retmæssige behandling.

Og det er bestemt noget den britiske læge Dr. Sermed Mezher har lagt mærke til i sit professionelle virke. Dr. Mezher er en prisvindende læge, der har arbejdet seks år i det britiske Nationel Health Service.

Særligt da en 34-årig mand blev diagnostiseret med tarmkræft, gik det op for ham, at der var flere oversete kræft symptomer, der måske gør, at man kan opdage kræften tidligere. Derved kan man også påbegynde behandlingen tidligere.

Da den 34-årige kræftpatient dukkede op, delte lægen derfor historien om manden på det sociale medie Instagram.

Overså kræft symptomer

På postet beretter lægen om, at manden i første omgang overså tegnene på, at han var syg.

“Hans navn er Joe Faratzis, og da han var blot 28 år gammel, havde han i et par måneder følt, at noget ikke var helt, som det skulle være,” siger Dr. Mezher.

Lægen undrede sig over, hvordan en mand under 30 år, kunne overse kræft symptomerne. På det tidspunkt havde den allerede udviklet sig til at være i fjerde stadie.

“Efter han blev undersøgt, fandt de ud af, at hans kræft havde spredt sig fra tarmene helt op til lungerne, og han måtte gennemgå flere runder kemoterapi og strålebehandling,” afslutter han.

Opmærksomhed på afførring

Kolorektal kræft, også kendt som tarmkræft, er en af de mest udbredte kræftformer i Danmark. Og for Joe, var kræft symptomerne da også mange.

Blodpletter i afføringen, ændringer i tarmvaner og mavesmerter der ikke ville forsvinde. Det var alle symptomer han oplevede.

Desuden informerer Colorectal Cancer Alliance om, at pludseligt vægttab og kvalme også er tegn på kræft, der nemt overses.

“Blod i eller på afføringen er et symptom på endetarmskræft og tyktarmskræft. Blodet kan være lyserødt, eller afføringen kan være sort og tjærelignende eller murstensrød,” oplyser de.

Kan skyldes livstil

Kræftens Bekæmpelse oplyser på deres hjemmeside, at årsagen til tarmkræften kan være overvægt, alkohol, forarbejdet kød og rygning.

Dermed ikke sagt, at kræft ikke kan skyldes andre ting.

“Der er selvfølgelig en genetisk komponent i kræftrisiko, men Joe indrømmer, at han havde en kost med meget fastfood, forarbejdet kød og lavt fiberindhold, hvilket også har vist sig at øge risikoen,” påpeger Dr. Mezher.

“Det er meget vigtigt for unge mennesker at genkende og handle på disse tegn tidligt, da antallet af tilfælde er stigende, og chancen for overlevelse ved stadie fire er kun 13%. Men han klarede det.”

Husker du at tjekke din e-boks regelmæssigt? Hvis det ikke er tilfældet, så er det nok en god ide at holde lidt ekstra øje med din e-boks den kommende tid.