Krimifotograf: ‘Her måtte jeg flygte’

Erfaren krimifotograf taler ud: Her er historien om hans vildeste oplevelser som fotograf

I forbindelse med folkeskolernes praktikuge har Presse-fotos.dk haft 14-årige Malik Rasmussen på besøg. Malik har fulgt vores journalister og fotografer i løbet af ugen. Det er der blandt andet kommet dette skriv ud af.

Han har slidt 10 kameraer op og taget tæt på en million billeder. I denne artikel, vil du høre om, hvad der er hans favorit billede og vildeste oplevelser.

Her er et billede af krimifotograf Mathias Øgendal.

Mathias Øgendal er en 45-årig krimifotograf, der har stiftet Presse-fotos.dk.

Hans interesse for fotografering startede i 1996, da han var 18 år. Det gjorde han, da han var nysgerrig på, hvad politiet og brandvæsnet kørte rundt og lavede. Siden da er det gået hen og blevet et arbejde for ham.

Alle fotografer har et eller flere billeder, de er mere glade for end andre. Hos Mathias er der mange billeder at vælge imellem, men hvis han skulle fremhæve et, var det et billede han tog, da der var terrorangreb ved krudttønden. Han fortalte grunden til, at dette billede var særligt bemærkelsesværdigt, var dramatikken. Der var mange politibetjente på stedet og en mand, der blev sigtet.

Det er netop dramatikken, der interesserer Mathias. Han har også dækket en masse grumme historier. En af de vildeste, ifølge ham selv, er skyderiet i Fields.

Han fik et tip lige da det skete, om at en mand gik rundt i Field’s med en riffel og skød efter folk. Mathias skyndte sig så hen til Field’s og kørte ned i parkeringskælderen. Det var også der, hvor Mathias virkelig begyndte at tænke, om det var en god ide. Han kørte nemlig ned, mens en masse andre mennesker kørte ud. Mathias besluttede sig så for at køre op og parkere ved siden af centret. Det hele blev evakueret og han var der indtil næste morgen. Det var en af de vildeste ting, som han har prøvet i Danmark.

Men udover at tage mange billeder i Danmark, rejser han også meget. Og fra de rejser tager han nogle spændende historier med hjem. Specielt en af de historier, han fortalte, bed jeg virkelig mærke i.

Den handlede om en flygtningelejr. Der var mange beboere i lejren, og de var sydafrikanere. I lejren havde de bygget deres eget lille samfund, hvor deres eneste ønske var at komme til England. De havde op til flere gange prøvet at kapre lastbil. Stedet blev kaldt for “Junglen”. Politiet var i krig mod beboerne, men de turde ikke gøre noget.

Da Mathias var ved at tage derind, advarede politiet ham om, at det var en dårlig ide. Men han var fast besluttet på, at han ville have et billede af stedet og beboerne. Han tog en del billeder, men til sidst blev det for meget for beboerne, så de jagtede ham. Han nåede heldigvis væk, og det er en oplevelse, som han nok vil huske hele livet.

Af andre vilde historier fortalte han også om at have været i Frankrig og Tyskland, nærmere bestemt Strasbourg og Hamburg. I byerne var der gadekrig, så der blev brændt hoteller og store bilforretninger ned. Der blev også røvet butikker og kastet sten efter politiet.

Mathias Øgendal har gennem årene risikeret sit liv for at dokumentere nogle voldsomme og dramatiske øjeblikke. Jeg tror, det har været hans mod og viljestyrke, der har bragt ham til der, hvor han står i dag.