Elevatortekniker smider kunstværk ud: Troede det var skrald

Kunstværk i skraldespanden
Illustrationsfoto.

Et kunstværk på LAM-museet i Lisse blev ved en fejl smidt ud af en medarbejder, som troede, det var affald.

Værket, All The Good Times We Spent Together af den franske kunstner Alexandre Lavet, ligner to tomme, bulede øldåser, men er faktisk omhyggeligt håndmalet med akrylmaling. Dets kunstneriske værdi blev dog overset af en mekaniker, der fandt dåserne i en elevator og smed dem i skraldespanden. Det viste sig at være et reelt kunstværk.

Ifølge Froukje Budding, en talskvinde for museet, placeres kunstværker ofte på utraditionelle steder for at overraske de besøgende, hvilket var årsagen til, at værket blev udstillet i en elevator. “Vi forsøger hele tiden at overraske vores besøgende,” forklarede hun til The Guardian, der bringer nyheden.

Da kurator Elisah van den Bergh vendte tilbage efter en kort ferie, bemærkede hun, at dåserne var væk. Hun nåede lige at redde dem fra en skraldepose, kort før det lille kunstværk var ved at blive smidt ud med resten af skraldet.

“Vi har nu placeret værket på en mere traditionel plads, på en sokkel, så det kan hvile efter sit lille eventyr (red.),” sagde Budding og understregede, at der ikke er nogen sure miner over for mekanikeren, der netop var startet på museet, da han altså tog fejl af dette kunstværk.

“Han gjorde bare sit job (red.)”.

Hvad siger direktøren til det?

Museets direktør, Sietske van Zanten, påpegede, at museets kunst har til formål at få folk til at se hverdagsobjekter på en ny måde. “Når vi udstiller kunst på uventede steder, forstærker vi denne oplevelse og holder vores gæster opmærksomme (red.),” tilføjede hun til mediet.

Budding bemærkede, at dåserne nok ikke bliver stående længe på deres nye sokkel. “Vi skal tænke nøje over, hvor vi sætter dem næste gang (red.),” sagde hun.

Denne hændelse føjer sig til en række uheld, hvor kunstværker er kommet galt af sted på museer.

I 2023 spiste en mand en banan, der var en del af en installation af den italienske kunstner Maurizio Cattelan på et galleri i Seoul, fordi han var sulten. I 2011 ødelagde en alt for ivrig rengøringsassistent i Tyskland et kunstværk til en værdi af 690.000 pund, efter hun fejlagtigt troede, det skulle rengøres.

En skoleelev blev slemt forbrændt i dag, og sagen er endt tragisk ud. Personen blev hentet af en redningshelikopter, men politiet kalder det nu en ‘tragisk hændelse’.

Har du lyst til at vinde et gavekort til en valgfri restaurant på hele 1.000 kroner? Så skal du blot tilmelde dig Presse-fotos.dks spritnye nyhedsbrev ved at klikke her

onp