De danske myndigheder har blåstemplet hundredevis af ægteskaber med barnebrude

Man skulle tro, at det var usandsynligt, at børn kunne blive gift i Danmark. Man skulle tro det var endnu mere løgn, hvis man forklarer dem, at den danske stat faktisk har blåstemplet ægteskaber med mindreårige i fuldstændig uhørt grad. Interne dokumenter fra Social- og Boligministeriet bekræfter desværre, at det er sket i Danmark

Ægteskaber bliver generelt anset som værende positive. Nu kan en afsløring måske få det glansbilledet til at krakelere en hel del.

Børn på 9, 10 og 11 år. Ja, de burde være i skole og lege med deres venner. Men i følge de nye tal, som er bragt af Berlingske, er der børn i den alder, som allerede befinder sig i et ægteskab.

Hvis de informationer ikke skulle være uhyggelige nok, kan det også bevises, at den danske stat har været med til at blåstemple de her ægteskaber via kongebreve.

Kongebreve var en officiel dispensation fra myndighederne, der muliggjorde ægteskaber med mindreårige. Ordningen blev afskaffet i 2017.

I 2023 kunne Berlingske allerede afsløre, hvordan myndighederne har anerkendt flere tusind ægteskaber med mindreårige, ikkevestlige personer siden 80’erne.

De nye tal, som Berlingske har fået aktindsigt i, er endnu mere skræmmende end først antaget.

I flere tilfælde gælder det ægteskaber med børn langt under den seksuelle lavalder.

Chokerende mange barnebrude

De officielle tal for vielser har været fejlbehæftede. Derfor har myndighederne gennemgået en kvalitetssikring af tallene for vielse med mindreårige.

Aktindsigten i undersøgelsen belyser for første gang aldersfordelingen for de mindreårige børn. Altså børn under den seksuelle lavalder.

Tallene viser, at myndighederne har anerkendt hundredvis af ægteskaber indgået i udlandet med børn under 15 år efter 1986.

Tallene er endnu ikke kvalitetssikret af myndighederne og er formentlig fejlbehæftede, da flere hundrede står registreret med en alder på nul år.

Eksempelvis har myndighederne ifølge tallene anerkendt:

  • 300 ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet som 14-årige
  • 86 ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet som 13-årige
  • 49 ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet som 12-årige
  • 17 ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet som 11-årige
  • 11 ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet som ti-årige
  • 13 ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet som ni-årige

Der er også flere eksempler på ægteskaber med mindreårige børn, der er blevet viet i en endnu lavere alder og har fået anerkendt deres ægteskab af de danske myndigheder.

Ud fra myndighedernes oplsyninger kan man ikke se alderen på ægtefællen. Og tallene er kun fra 1986 og frem.

Berlingskes aktindsigt i ministeriets interne dialog viser dog, at myndighederne har registreret cirka 20.000 vielser med mindreårige siden 1970.

I undersøgelsen fra ministeriet fremgår det også, at seks børn under den kriminelle lavalder er blevet viet her til lands. Det er sket i perioden 1986 frem til 2017.

Ifølge myndighederne er disse tal imidlertid med al sandsynlighed fortsat fejlbehæftede, da myndighederne formoder, at ægteskaberne reelt er indgået i udlandet, men fejlagtigt står registreret som foretaget i Danmark.

Der er også her tale om ægteskaber med piger helt ned til 13 år, som er blevet anerkendt af de danske myndigheder.

“Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige. Det er så forfærdeligt og grusomt, at danske myndigheder har vendt det blinde øje til det her. Myndighederne har svigtet i helt uhørt grad. Det er mig ubegribeligt, hvis regeringen ikke vil grave til bunds i sagen og placere et ansvar,” siger Inger Støjberg til Berlingske.

Konklusionen på kvalitetssikringen er, at antallet af vielser af mindreårige indgået på dansk grund er reduceret fra 1.367 til 1.093 efter 1986.

Ifølge tallene har de danske myndigheder anerkendt intet mindre en 8.663 ægteskaber med mindreårige børn, som er blevet viet i udlandet.

Allerede sidste år kunne de hos Berlingske afsløre, hvordan den danske stat har blåstemplet ægteskaber med mindreårige ikke-vestlige piger med, de nu afskaffede, kongebreve.

Den store aldersforskel på den mindreårige pige og den voksne mand tyder på tvangsægteskaber ifølge forsker Sofie Danneskiold-Samsøse.

På trods af de grusomme oplysninger fortsatte praksissen med at anerkende udenlandske ægteskaber efter år 2017.

Efter kvalitetsikringen blev det klargjort, at der var tale om intet mindre end 98 sager om barnebrude i Danmark efter år 2017.