Danskerne skal mindes om organdonation i populær app

Screenshot af app

Når danskerne i fremtiden åbner deres apps for sundhedskort og kørekort, kan de blive mødt af påmindelser om at huske at tage stilling til organdonation.

Det er et af tiltagene i en ny handlingsplan for organdonation, som regeringen har indgået aftale om med SF, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse, hvor planen beskrives som den første på området i ti år.

Minister Sophie Løhde (V) udtaler:

– Med handleplanen kan vi forhåbentlig få flere til at tage stilling til organdonation og løfte antallet af donorer og dermed give håbet og livet tilbage til mange af de mennesker, der venter på at få et nyt livreddende organ.

(Artiklen forsætter under billedet)

Screenshot af appen

Handlingsplanen indeholder også en række andre initiativer, som der dog ikke fortælles mange konkrete detaljer om i pressemeddelelsen.

Her hedder det blandt andet, at donorpotentialet på sygehusene skal styrkes med øget fokus på organdonation, samt at nyresyge skal have den “rette støtte og hjælp” til at efterspørge levende donorer i deres netværk.

Der skal også ses på, om flere sygehuse skal udtage organer efter hjertedødskriteriet. Det vil sige, at der anvendes organer efter hjertedød. Lige nu er det tre hospitaler, der gør det.

Der afsættes i alt 33 millioner kroner til handlingsplanen fra 2024-2029 og derudover 25 millioner kroner alene i 2024. Fra 2030 afsættes der tre millioner kroner varigt.

Den kommer, efter at det er besluttet at lave en ny samtykkemodel for organdonation.

Regeringen fremlægger senere på året et lovforslag, der gør, at borgere over 18 år som udgangspunkt bliver organdonorer. Dog skal borgerne aktivt bekræfte, at de er det.

Borgere vil modtage et brev om tage stilling.

Som reglerne er i dag, skal borgere aktivt vælge at være organdonor.

Læs også: Mennesker som Mathias har brug for din hjælp: Skriv dig op til Organdonationsdagen